Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tri seljaka blokiraju investiciju vrijednu 850 miliona eura

apple333

Jedna od najvećih Appleovih investicija u Evropi, vrijedna 850 miliona eura dovedena je u pitanje zbog tri irska seljaka.

Izgleda da poreski sistem koji nudi ta zemlja nije dovoljan da se riješe problemi poput ovog s kojim se suočava Apple. Naime, kompanija želi da gradi centar u malom irskom selu Athenry na obali Atlantika.

Apple je još prošle zime najavio gradnju ovog centra koji bi trebalo da ima osam hala površine 23 fudbalska terena. Projekat je najavljen kada i slična investicija koju je kompanija počela da realizuje u Danskoj. Međutim, izgradnja danskog centra je pri kraju, a ovaj u Irskoj nije ni počeo.

Sve je počelo kada su tri stanovnika tog seoceta tužila Apple. Sinead Fitzpatrick, Allan Daly i Brian McDonagh su u tužbama naveli da bi gradnja ovog centra narušila ekosisistem. Allana brine i potrošnja struje, kao i količina štetnih gasova.

Iako je predviđeno da centar koristi obnovljive izvore energije, Sinead smatra i kako je Apple pretjerao sa najavom da će zaposliti 150 radnika. Apsurd je veći kada znate da se skoro svi stanovnici tog mjesta protive tužbama koje su podnijeli njihovi susjedi. Čak je bilo i protesta s porukom podrške: Athenry je za Apple.

Apple je najavio otvaranje centra dogodine, ali sada se otvaranje prolongira zbog tužbi i ne bi trebalo očekivati da centar počne da radi prije 2019. godine. Naravno, pod uslovom da sud presudi u korist kompanije.

Mještani se plaše da bi Apple zbog ovoga mogao da odustane od cijele investicije. Iz Applea ipak obećavaju da ne razmišljaju o tome.