pet gradova

Trinaest restorana iz BiH učestvuje u manifestaciji “Okus Francuske”

okusi_francuske_1

Okus Francuske je javni događaj i predstavlja priliku za sve stanovnike Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle i Širokog Brijega da posjete odabrane restorane, različitih vrsta i cijena, i upoznaju se sa francuskim jelovnicima pripremljenim samo za tu priliku

Trinaest restorana iz BiH odabrano je da 21. marta organizacijom večera učestvuje u manifestaciji “Okus Francuske” koja širom svijeta slavi francusko kulinarstvo.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson najavio je danas u Sarajevu da će glavni kuhari tih restorana osmisliti vlastite jelovnike inspirisane francuskom gastronomijom, uz dodatak određenih specifičnosti lokalnih gastronomija.

– Francuska gastronomija je prije nekoliko godina priznata kao dio UNESCO nematerijalne svijetske baštine i ove godine oko 3.000 restorana širom svijeta učestvuje u kulinarskoj menifestaciji “Okus Francuske” – pojasnio je Rousson.

Okus Francuske je javni događaj i predstavlja priliku za sve stanovnike Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle i Širokog Brijega da posjete odabrane restorane, različitih vrsta i cijena, i upoznaju se sa francuskim jelovnicima pripremljenim samo za tu priliku.

Restorani koji su odabrani su Druga Kuća, Plava Prizma – Hotel Radon, Mrvica Cafe Pekara, Restaurant 1984 – Ibis Styles, The Fusion – Swissotel, Brasserie – Novotel Bristol, 180° restaurant – Tarčin Forest Resort (Sarajevo), Romanca (Mostar), Monogram (Banja Luka), MamaMia, Little Italy (Tuzla), te Domano – Hotel Park (Široki Brijeg).

Cilj manifestacije “Okus Francuske” je slavljenje francuskog kulinarstva, njegovog umijeća i vrijednosti: zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitete namirnica.