Zenica

Trinaesti dani organske proizvodnje okupili 24 izlagača iz FBiH

170919_organsko

-Ove smo godine okupili ukupno 24 izlagača, od kojih je 16 sa područja Zenice, a ostali su iz drugih gradova FBiH. Najviše je izlagača proizvođača meda i biljnih pripravaka – kaže predsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine “Organsko FBiH“, danas i sutra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici održava se prodajna izložba “13. dani organske proizvodnje FBiH” u okviru koje su izloženi i proizvodi domaće radinosti.

-Ove smo godine okupili ukupno 24 izlagača, od kojih je 16 sa područja Zenice, a ostali su iz drugih gradova FBiH. Najviše je izlagača proizvođača meda i biljnih pripravaka – kaže predsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg.

Najavljuje da će sutra, kada je planirano svečano otvaranje, biti uručena i nagrada “Zlatna korpa organskih proizvoda”.

Organski sektor, kako ističe Herceg, može biti budućnost BiH te doprinijeti stabiliziranju poljoprivredne proizvodnje, ali bi ga trebalo ojačati kroz izgradnju resursnih centara.

-Mi nemamo preciznu evidenciju organskih proizvođača, ali računamo da ih u FBiH ima oko 70-ak. Naravno, svi nisu i registrovani – navodi Herceg te dodaje kako registracija podrazumjeva i trošak za proizvođača.