Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trka do samog dna: Šta sve čine zemlje Balkana kako bi privukle investicije

179

Pojedine balkanske zemlje često obećavaju stranim kompanijama visoke i brze zarade, samo kako bi privukle investicije. Osim Srbije to čine i BiH i Makedonija, piše Deutsche Welle.

“Samo nam recite koliko vam nude Makedonija, Bugarska, Rumunija… Mi ćemo vam napraviti bolju ponudu”, riječi su koje predsjednik Srbije Aleksandar Vučič ponavlja investitorima na svakom koraku.

Analitičari procjenjuju da je riječ o trci do samog dna. Balkanske zemlje se bore u tome ko će dati povoljnije olakšice, iako je riječ o siromašnim zemljama.

Vlasti u Srbiji to negiraju. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da građani koji dobiju posao nisu nesretni.

“Optužba da promovišemo Srbiju kao državu sa jeftinom radnom snagom nema uporišta. Nismo mi Vijetnam”, kazao je Ružić.

Ipak, ministra demantuju vlasnici i članovi uprave stranih kompanija u Srbiji. Tako iz austrijske kompanije Zumtobel ističu da su otvorili fabriku u južnom dijelu Srbije zato što je radna snaga jeftina. Veliku ulogu odigrao je darežljivi poticaj Vlade Srbiji ovoj kompaniji od 8 miliona eura. Javnost uopće nije bila obavještena o visini poticaja.

Vučićev prioritet je da se u javnosti predstavi kao kreator radnih mjesta, piše Deutsche Welle.