Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GIKIL

Truju Spreču, ali zato su pokosili travu i pomeli lišće

GIKIL – ciscenje

Tokom trodnevne akcije radnici GIKIL-a učestvovali su u krečenju, farbanju, košenju trave, sanaciji ulaza i puteva u krugu kompanije, kao i prostora oko fabrika i postrojenja

U Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) proteklog vikenda organizovana je velika akcija čišćenja i uređenja kruga kompanije. Akciju su zajedničkim snagama pokrenuli radnici i Uprava, kao sastavni dio GIKIL-ove strategije odnosa prema okolišu, čime se željelo pokazati da pored projekata za siguran i okolinski prihvatljiv rad svaki radnik kompanije želi poslati jasnu poruku, a ona je da se želi raditi i sačuvati i svako radno mjesto i okoliš.

-Cilj naše akcije koja je krenula u subotu, a evo nastavlja se i danas, jeste da GIKIL, sa svim svojim radnicima pokaže da je ozbiljan u namjeri da zaštiti okoliš i da želimo da GIKIL nastavi sa radom, a ne da se obustavi proizvodnja. Radi se mnogo, protekla dva mjeseca završeno je čak 14 od 47 projekata koji donose značajne rezultate na tom polju, svaki od radnika direktno ili indirektno učestvuje u njihovoj realizaciji, a ovime smo željeli dodatno pokazati da se prema svojoj kompaniji moramo i hoćemo ophoditi kao prema svojoj kući, ukoliko želimo biti dobre komšije i imati dobre odnose sa svima, od lokalne zajednice do resornih ministarstava i institucija, kazao je izvršni direktor Zuhdija Aganović.

Tokom trodnevne akcije radnici GIKIL-a učestvovali su u krečenju, farbanju, košenju trave, sanaciji ulaza i puteva u krugu kompanije, kao i prostora oko fabrika i postrojenja.

-Bila je ovo prilika da se pokaže jedinstvo, odlučnost i spremnost na svaku vrstu rada koja će donijeti dobrobit GIKIL-u. Moram reći da sam ponosan što pripadam kolektivu u kojem je oduvijek vladala dobra energija. Ponekad se moraju zaboraviti i titule, ko je rukovodstvo, ko Sindikat, ko radnik u fabrici ili na nekom drugom mjestu. Nema razlike između nas kada treba da se radi. GIKIL ima tradiciju dužu nego mnogi drugi u ovoj zemlji i ovo je uvijek bila firma koja je stvarala, razvijala i doprinosila, a ne gasila i zatvarala. Svi mi živimo na ovom području i slažemo se da je okoliš važan i da se mora štiti i ulagati. Nekada to nije mogao biti prioritet, u GIKIL-u sada jeste i nadamo se da će to uvidjeti i svi drugi, poručio je dugogodišnji radnik GIKIL-a, Zijo Kasumović.

Podsjećamo, GIKIL je ove godine nekoliko puta ispustio veliku količinu onečišćene tečnosti u rijeku Spreču.

Zbog lošeg stanja i ugrožavanja zdravlja građana, u Global ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) održan je sastanak kome su, pored vlasnika, prisustvovali federalna resorna ministrica, te direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Preduzeće koje broji hiljadu uposlenika odmah može biti zatvoreno, poručili su inspektori, javila je dopisnica BHRT-a sa sastanka održanog prije tri mjeseca.

Rad bez okolinske dozvole, loši uslovi radnika i trovanje Spreče karakterišu ovu industrijsku kompaniju.

Podsjećamo i da je Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbacilo zahtjev za izdavanje ekološke dozvole postrojenju hemijske i koksne industrije “GIKIL”. Iz Ministarstva su istakli da ne mogu i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije, koje odbacuju razvijene zemlje svijeta.