američki predsjednik

Trump nastavlja suspendiranje viza stranim radnicima

Donald_Trump_maj_2019_Xinhua

Ovakvom odlukom, piše BBC danas, bit će pogođeni visokokvalificirani radnici u tehnološkim firmama, sezonski pomoćni radnici u nepoljoprivrednom sektoru, au pair (dadilje) te rukovodioci

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nastavit će suspenziju takozvanih “zelenih karti” (green card), što je dokument koji strancima omogućava stalni boravak u toj zemlji kao i ostalih viza za strane radnike do kraja 2020. godine.

Ovakvom odlukom, piše BBC danas, bit će pogođeni visokokvalificirani radnici u tehnološkim firmama, sezonski pomoćni radnici u nepoljoprivrednom sektoru, au pair (dadilje) te rukovodioci.

Bijela kuća objavila je da će taj potez otvoriti radna mjesta za Amerikance koji su ekonomski ugroženi zbog pandemije koronavirusa, ali kritičari tvrde da Bijela kuća koristi pandemiju koronavirusa kako bi pooštrila imigracijske zakone.

Na pres-konferenciji je potvrđeno da će ovakva odluka pogoditi oko 525.000 osoba. To uključuje oko 170.000 osoba koji imaju “zelenu kartu”.

Odluka se odnosi na vize H-1B, a brojne takve vize imaju radnici u tehnološkom sektoru iz Indije.

Kritičari kažu kako su ove vize omogućile firmama iz Silicijske doline (gdje su smještene najveće tehnološke firme) da angažiraju strane radnike za manje plaće. Prošle godine, bilo je oko 225.000 zahtjeva za 85.000 mjesta dostupnih putem H1-B viznog programa.

Također, naredbom će biti suspendirana većina H-2B viza za sezonske radnike, uključujući one u ugostiteljstvu, osim onih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i zdravstvenim radnicima.

Naredba će ograničiti i kratkoročne vize J-1, kategoriju koja uključuje studente i dadilje (au-pair) koje brinu o djeci, a profesori i stipendisti nisu uključeni u tu odluku te će biti ponuđen zahtjev za izuzeće.

L-viza za menadžere i ostale rukovodioce multinacionalnih korporacija također će biti suspendirane.

Izvršni direktor Centra za imigracijske studije Mark Krikorian, koji je za ta ograničenja, smatra da je ovo hrabar potez Trumpove administracije da zaštiti američka radna mjesta, ali Unija za građanske slobode SAD-a ističe da je pandemija iskorištena za izmjene imigracijskog zakona.

Novoj politici usprotivila su se i brojna poduzeća koja se oslanjaju na strane radnike.