Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: WTO je katastrofa, ne dozvoljava nam da budemo dobri u trgovini

trump

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritikovao Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i nazvao je katastrofom, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump se u Bijeloj kući sinoć sastao s guvernerima i razgovarao o ekonomskoj situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ističući da je od predsjedničkih izbora u novembru 2016. godine do sada u SAD-u otvoreno tri miliona novih radnih mjesta, Trump je kazao kako zemlja u posljednjim kvartalima bilježi ekonomski rast od tri posto.

Američki predsjednik pohvalio je i uvođenje poreskih olakšica u SAD-u i kazao je da će to koristiti svim Amerikancima, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

S druge strane, Trump je kazao da je SAD suočen s nepravednim odnosom kada je u pitanju međunarodna trgovina i da gubi značajne količine novca zbog barijera koje postavljaju njeni najveći trgovinski partneri na čelu s Kinom, Kanadom i Meksikom.

Trump tvrdi da SAD zbog tih problema godišnje gubi 130 milijardi dolara samo u trgovinskoj razmjeni s Meksikom.

Međutim, Trump smatra da za trgovinske gubitke SAD ne treba optuživati druge zemlje, već vlastite prethodne administracije, a dodao je da mnogo poštuje kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“WTO je katastrofa. Onemogućava nam da budemo dobri u trgovini. Gubimo tužbe i nemamo svoje sudije”, zaključio je Trump.