Turci potvrdili: Gradimo aerodrom i golf terene na Vlašiću

vlasic_skijanje

Istina je, ulažemo milijarde na Vlašiću, potvrdila je Ebru Guersan predsjednica “Heritage Turka”, konzorcijuma iz Turske koja u izgradnju Eko zone Korićani-Vlašić planira da uloži vrtoglavih 4,2 milijarde eura.

Guersan je trenutno na sjeveru Afrike gdje potpusuje još jedan investicioni ugovor, nakon čega ima let za Mali. Uz fotografije iz Sudana doktorica Guersan šalje i garancije o skorom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, čime je i povrdila ranija pisanja medija o namjeri da grade aerodrom i golf terene na Vlašiću.

“Krajem januara lično dolazim u Bosnu i Hercegovinu da započnem finalne razgovore sa lokalnim partnerima projekta da završimo i priču oko glavnog ugovora. Nakon toga, moj tim zajedno sa izvođačima radova počeće sa građenjem na samoj lokaciji”, navodi Guersan.

Uz fotografiju originalnog tima iz Ankare ali i onog zaduženog za Balkan, poslali su i prezentaciju sa dosadašnjim ulaganjima.

Da Turci dolaze do kraja mjeseca, potvrdio je i generalni menadžer projekta. Podsjeća da su u futuristički projekat uključene Vlade Federacije i RS-a, ali i opštine Kneževo i Travnik.

“Mi sad već možemo projektovati prihod, na bazi tih podloga smo u stvari i napravili projekat”, kaže Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta Eko zona Korićani.

Na pitanje koliki bi bio godišnji prihod, odgovara:

”Nemojte sad to. Veliki je. Znači, veliki je”.

U studiji izvodljivosti piše procjena od gotovo dvije milijarde eura na godišnjem nivou. U to se računaju prihodi kliničkog centra, studentskog i penzionerskog grada ali “Grada kraljeva” koji će kompletno biti zgrađen u kamenu. U resoru turizma hvale projekat. Pošto Turci predlažu izgradnju kliničkog centra, saobraćajnica i aerodroma očekuju mišljenja ostalih resora kako bi pripremili informaciju za Vladu. I oni su potvrdili sastanak sa Turcima.

“Nakon toga ćemo mi, svakako, odrediti faze, dinamiku, obaveze – ako govorimo, ipak, o sadržajima koji se tiču i prelaska dvije entitetske linije – da podrazumijeva, svakako, i jedan širi politički konsenzus u pogledu, ne samo nastajanja ovog projekta, nego i buduće eksploatacije, promocije i tog nekog vizuelnog i praktičnog identiteta koji bi se stvorio kroz ovaj, pomalo nestvarni, ali i vrlo i možda realan, ako govorimo o kredibilnosti partnera koji su se ponudili, kroz ovaj projekat”, pojašnjava Aleksandar Đurić, savjetnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

U dokumentaciji investitora piše da je u pitanju tursko-kineski konzorcijum. Sarađuju sa kineskim bankama i nekoliko turskih građevinskih firmi. Između ostalog, izgradili su aerodrome u Istanbulu i Prištini, a trenutno grade turistički kompleks u Azerbejdžanu. Onaj na Vlašiću planiraju da izgrade za 10 godina.