Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manji broj turista

Turistička zajednica HNK: Korona ugrozila i privredu

mostar februar

Definitivno, kada govorimo o turizmu, posljednja dešavanja u svijetu proizvela su pravu katastrofu

Broj turista u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tokom dva ipo mjeseca 2020. manji je za 60 posto u odnosu na prošlu, 2019. godinu, potvrđeno je za Anadolu Agency iz Turističke zajednice ovog kantona.

Zamjenik direktora Turističke zajednice Semir Temim kazao je da posljednjih dana, otkako se uvode posebne mjere u našoj i zemljama Evrope, nema ni jednodnevnih posjeta na destinacijama poput Mostara, Međugorja, Počitelja ili Blagaja.

“Definitivno, kada govorimo o turizmu, posljednja dešavanja u svijetu proizvela su pravu katastrofu. To se itekako osjeti i u našem kantonu. U odnosu na prošlu godinu bilježimo pad od 60 posto kada je riječ o broju noćenja, dok dnevnih posjeta u posljednje vrijeme gotovo i da nema. Drugim riječima, broj turista je jako mali”, ističe Temim.

U Turističkoj zajednici u bliskoj budućnosti ne očekuju bolje dane, obzirom da prognoze stručnjaka nisu dobre.

“Do kraja ovog mjeseca, kao i tokom aprila i maja ne očekujemo nešto bolje stanje u odnosu na današnje. Vjerujemo da će se stvari oporaviti do početka ljeta. Naravno, mi jesmo u problemu, ali i itekako svjesni opasnosti koju je donio virus, te smo do kraja solidarni te svjesni da su ljudski životi važniji od bilo čega drugog”, dodao je Temim.

U 2019. u ovom periodu godine u prosjeku je Mostar posjećivalo oko 20 do 25 autobusa s turistima koji su dolazili u jednodnevne posjete. Podsjećamo, samo kroz Mostar i Međugorje godišnje, prema nekim procjenama, prođe oko milion turista.