Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Turistička zajednica KS i USAID dogovorili plan za oporavak turizma

usaid tzks (1)

Zajedničkim planom implementacije određuju se uloge i odgovornosti te osigurava efektna i efektivna implementacija dogovorenih programa

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZ KS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas su u sarajevskoj Vijećnici potpisali Zajednički plan implementacije oporavka turizma u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpisnici su predsjednik Povjerenstva TZ KS-a Kenan Magoda i direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta, uz prisustvo ministra privrede KS Adnana Delića i direktora Ureda za ekonomski razvoj USAID-a BiH Karla Wurstera.

Prema planu, USAID Turizam i TZ KS će sarađivati na ubrzanju oporavka turističkog sektora na predpandemijski nivo, međunarodnoj promociji brenda Bosne i Hercegovine, povećanju proja dolazaka i dužine boravka, stvaranju novih radnih mjesta u turizmu, te jačanju uloge Sarajeva kao centra turističkih aktivnosti u okolnim regijama.

Zajedničkim planom implementacije određuju se uloge i odgovornosti te osigurava efektna i efektivna implementacija dogovorenih programa.

Magoda je istakao da je vrlo važno da se sektor turizma u Kantonu Sarajevo vrati na predpandemijski nivo.

”Kao što je poznato, turizam je u 2020. godini praktično bio na koljenima. Konačno je došlo vrijeme da zajedno sa USAID-om radimo na kreiranju destinacijskog marketinga da turizam stavimo na mjesto koje mu i pripada”, kazao je Magoda.

Predsjednik Povjerenstva TZ KS napomenuo je da su se fokusirali i na marketing putem medija.

”Važno je da pokažemo šta sve naše planine, Bjelašnica, Igman i Trebević, nude i kakve sve usluge nude i zato je promocija važna. Ljudi u regionu i u Bosni i Hercegovini još nisu svjesni koje sve kapacitete imamo. Najvažnije je da damo poticaj brendu BiH, a samim tim dajemo i značaj Kantonu Sarajevo koji ima najveći broj noćenja u BiH”, rekao je Magoda, te poručio da je vrlo važno poduzeti dodatne napore kako bi se Sarajevo prezentiralo na najljepši mogući način.

Ministar Delić je izjavio da Vlada KS pozdravlja svaki vid napretka kako bi u kantonu i u BiH promovisali i donosili nove vrijednosti.

”Jedan od naših stalnih partnera je i USAID kojem se u ime Vlade KS i građana KS od srca zahvaljujem. I ovaj projekat je još jedan u nizu projekata koje radimo u saradnji sa USAID-om. Turizam u Kantonu Sarajevo, a u to smo mogli da se uvjerimo u proteklom periodu pandemije, jedna od najvažnijih grana privrede”, naglasio je Delić, navodeći da je važno postići određenu konkurentnost u regionu i svijetu:

”Sarajevo ima velike turističke potencijale. Razvojem turizma moramo težiti ka tome da otklonimo sve neželjene utjecaje na okoliš. Ovakav pristup će poboljšati našu privredu i njegovati naša kulturna bogatstva. Imamo sve potrebne resurse da postanemo jedna od najpoželjnijih destinacija u Evropi i svijetu.”

Direktor projekta USAID Turizam Osta mišljenja je da je važno sistemski raditi na promociji turizma i jačanju tog sektora u KS i u cijeloj BiH.

”U julu je Sarajevo primilo 60 posto turista koji su došli u Bosnu i Hercegovinu. A, inače, Federacija BiH prima 80 posto dolazaka i noćenja u BiH. Uloga Sarajeva je ključna ne samo za KS nego za Federaciju BiH i za cijelu BiH”, naveo je Osta, napominjući da Kanton Sarajevo treba biti motor rasta cijelog regiona.

Wurster je istakao da je krajnje fasciniran svim ljepotama i bogatstvima koje Bosna i Hercegovina nudi posjetiocima.

”Živio sam u šest država, a ovdje sam došao prije godinu dana i moram reći da sam uvijek zapanjen onim što ova zemlja nudi. Putovao sam puno po BiH, od sjevera do juga, a posebno ovdje, u i oko Sarajeva. Proveo sam mnogo vremena na planinama, Bjelašnici, Jahorini. U ovom kratkom periodu sam zaista zavolio ovu zemlju. USAID je ponosan što finansira ovaj projekat koji ima za cilj unaprijediti sektor turizma u cijeloj BiH i unaprijediti konkurentnost turizma u BiH u odnosu na međunarodne konkurente”, zaključio je Wurster.