Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UAE i Saudijska Arabija

Turistička zajednica KS promoviše turističku ponudu na tržištu zaljevskih zemalja

TZKS_expo (13)

U protekloj godini, više od trećine od ukupnog turističkog prometa u Kantonu Sarajevo ostvarili su turisti iz zaljevskih zemalja

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u partnerstvu sa USAID Projektom održivog razvoja turizma u BiH i Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, trenutno intenzivno promoviše turističku ponudu Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovinu na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

U pitanju je prvi organizovani roadshow na tržištu zemalja Zaljeva, koji pruža jedinstvenu priliku predstavnicima bh. privatnog turističkog sektora da kroz B2B sastanke prošire i unaprijede svoje poslovanje i direktno se predstave turoperaterima koji iskazuju veliki interes za Bosnu i Hercegovinu.

U protekloj godini, više od trećine od ukupnog turističkog prometa u Kantonu Sarajevo ostvarili su turisti iz zaljevskih zemalja, gdje se posebno ističu Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija kao prva dva tržišta po broju posjeta i ostvarenih noćenja u 2021. godini. Bitno je istaknuti da se arapski turisti tradicionalno zadržavaju i do četiri puta duže od prosjeka, što direktno utiče na povećanje turističke potrošnje i porast prihoda od turizma, te je ovo tržište prepoznato kao tržište od prioritetnog značaja za oporavak turističkog sektora.

Turisti i turoperateri iz zaljevskih zemalja smatraju da se komparativne prednosti Sarajeva i BiH, kako u odnosu na regionalne, tako i na svjetske destinacije, ogledaju u izuzetno dobrom omjeru cijene i kvaliteta turističke ponude, visokokvalitetnim uslugama smještaja, te raznovrsnosti turističke ponude i specifičnih oblika turizma koji mogu zadovoljiti potrebe najrazličitijeg profila turista. Posebno su atraktivne prirodne ljepote i jedinstveni spoj kulturno-historijskog naslijeđa, te gastronomska ponuda i gostoprimstvo.

Paralelno sa roadshow kampanjom koja se realizuje u Dubaiju, Rijadu i Džedi, na inicijativu Turističke zajednice KS, u paviljonu Bosne i Hercegovine na izložbi Expo 2020 Dubai održana je prezentacija turističke ponude i potencijala BiH.
Prezentaciju je otvorio predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda, naglasivši važnost predstavljanja sektora turizma i uvezivanja sa ciljnim tržištima na događaju kakav je EXPO 2020 Dubai, koji je propoznat kao odlična prilika za predstavljanje i pozicioniranje Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine kao konkurentnih i atraktivnih destinacija. Prisutne zvanice pozdravila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i pozvala ih da posjete glavni grad BiH, a direktor USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH, Ibrahim Osta predstavio je Bosnu i Hercegovinu kao “najuzbudljiviju destinaciju na svijetu”.

Pored Turističke zajednice KS, turističku ponudu je predstavila i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, a prezentaciji i umrežavanju da potencijalnim partnerima su prisustvovali i predstavnici privatnog turističkog sektora.
Intenzivnu promociju na tržištu zemalja Zaljeva Turistička zajednica KS nastavlja i u narednim mjesecima. Zajedno sa članovima Turističke zajednice KS – predstavnicima privatnog turističkog sektora, turističku ponudu Kantona Sarajevo predstavit će na prestižnim međunarodnim sajmovima turizma Arabian Travel Market u Dubaiju i Riyadh Travel Fair, koji se održava u glavnom gradu Saudijske Arabije, a u cilju pripreme za što uspješniju predstojeću ljetnu turističku sezonu.