Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan turizma

Turistička zajednica KS: Ujedinjeni u borbi za turistički oporavak

sastanak – organizacijski tim tzks (1)

„Mi za Vas“ je tematska konferencija koja za cilj ima suočavanje s problemima u turističkom sektoru te stvaranje temelja Strategije razvoja turizma KS

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizira niz događaja povodom Svjetskog dana turizma s ciljem okupljanja turističkih djelatnika, predstavnika vlasti, struke i agencija, koji će zajedničkim snagama pokušati unaprijediti trenutni turistički ambijent u Kantonu Sarajevo.

Centralni događaj je konferencija „Turizam i ruralni razvoj“ a biće posvećena aktuelnoj problematici i pratećim pitanjima ruralnog turizma, pravcima pozitivnog djelovanja te konkretnim zaključcima o mogućnostima unaprijeđenja stanja i rješavanja problema u turizmu. Organizator je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, na čelu s prof.dr. Mufikom Muslićem, predsjedavajućim Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Partneri događaja su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo privrede KS, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), Zavod za planiranje KS, Službe za privredu općina iz KS, Udruženje turističkih privrednika BiH, profesori iz struke, uspješna registrovana seoska domaćinstva te turistički djelatnici. Konferencija će biti održana 26. septembra 2020. godine u Sarajevu, uoči Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. septembra.

„Mi za Vas“ je tematska konferencija koja za cilj ima suočavanje s problemima u turističkom sektoru te stvaranje temelja Strategije razvoja turizma KS. Učesnici konferencije, koja će se održati 10. septembra 2020. godine u Sarajevu su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Udruženje turističkih privrednika BiH, predstavnici resornih ministarstva, turističke zajednice iz FBiH, profesori iz turističke struke i turistički djelatnici. Oni će predočiti stanje turističkog sektora, ponuditi prijedloge za pozitivne promjene definisati viziju turističkog razvoja u turističkom sektoru, aktivirati nadležne u rješavanje akutnih problema te.

Koncem septembra u planu je i održavanje tematske konferencije „Izađimo u susret turizmu“ kojom će Turisitčka zajednica KS pokušati ukazati kako u trenutno globalno teškoj situaciji pronaći najbolji model za uspješno lokalno djelovanje, uz pomoć predstavnika Planinarskog saveza KS, Gorske službe spašavanja KS, agencija koje se bave outdoor turizmom i drugih turističkih djelatnika.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo će po završetku konferencija donijeti zaključke, koje će pretvoriti u planove budućeg rada, te inicirati njihovu implementaciju, a sve u cilju poboljšanja stanja sveukupne turističke privrede u Kantonu Sarajevo.