Sarajevska Baščaršija

Turizam cvjeta ako goste otvorena srca dočekaš

New Project (14)

Ugostitelj Ismail Sinani kaže da turisti, domaći i strani, tokom posjete Sarajevu, vole našu hranu, a gastronomska ponuda je bogata, posebno sarajevski ćevapi i burek

Turistička sezona u Sarajevu bilježi pozitivne trendove. Nakon dvogodišnje blokade zbog koronavirusa posjeta je zadovoljavajuća.

Ugostitelji su posebno zadovoljni jer, kako kažu, ko god da dođe u posjetu Sarajevu taj se mora prvo napiti vode sa Baščaršije, pojesti ćevape, burek i popiti bosanku kahvu.

Na Baščaršiji je danas živo. Turisti iz brojnih zemalja regiona i svijeta uživaju u čarima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Žamor turista miješa se sa zvukom čekića kojim majstori u Kazandžijskoj ulici strpljivo, ritmički udaraju o bakar stvarajući svoje rukotvorine – džezve, ibrike, kahve-table, zarfove…

To je, po ocjeni gostiju, kako kaže kazandžija Faris Aganović, najljepša uličica na Baščaršiji.

Naglašava da je turistička sezona dobra i da je veća posjeta turista.

– Što se tiče našeg posla, zanatskog, kazandžijskog, sezona za nas i nije dobra. Bakar je poskupio, kao i drugi proizvodi. Tako da je ljudima sve skupo i ne kupuju – ističe Aganović.

I ono što kupe, dodao je, to su sitnice, tek nešto simbolično da ih podsjeti na Sarajevo.

– Što se tiče bakrenih, unikatnih radova to se slabo kupuje. To i jesu skupi proizvodi, ali s obzirom na povećanje cijena bakra, i mi povećamo cijenu proizvoda. Turisti su zainteresirani da vide kako radimo, fotografišu, kupe nešto i odu – kaže Aganović.

Podsjeća da je 2019. godina bila najbolja i najprofitabilnija, ali naglašava da ih trenutna situacija neće obeshrabriti.

Navodi da sa svojim ocem nastoji sačuvati tradiciju, kazandžijski zanat, baš onako kako se u davna vremena radilo. Nada se da će doći bolji dani za zanatlije i obrtnike.

Ugostitelji na Baščaršiji kažu da je ovo dobra turistička sezona. Ima najviše dijaspore koja dolazi na odmor, ali je također mnogo turista iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Jordana, Iraka, Turske, Amerike, Evrope i regije.

Ugostitelj Ismail Sinani kaže da turisti, domaći i strani, tokom posjete Sarajevu, vole našu hranu, a gastronomska ponuda je bogata, posebno sarajevski ćevapi i burek.

– Turistička sezona nije kao prošle godine, ali s obzirom da su sarajevski ćevapi poznati u svijetu turisti obavezno svrate u čevabdžinice, ali i buregdžinice. Zadovoljni su kvalitetom ali i cijenama – kazao je on.

Svi ujedinjeni, zanatlije, trgovci i ugostitelji ipak najviše vole kada im gosti dođu, ma odakle da su. Naglašavaju da turizam cvjeta ako goste otvorena srca dočekaš.