Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići

konferencija turizam2

Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići, a njihovom efikasnijom primjenom izgledniji je put uspjeha na tržištu, poručeno je danas sa konferencije ”Digitalne tehnologije i turizam”, organizirane u sklopu Sarajevskog festivala turizma.

Jedan od učesnika konferencije, profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Almir Peštek je kazao da bosanskohercegovačke kompanije u tom sektoru sve ozbiljnije pristupaju digitalnoj industriji i da je napredak vidljiv već pet godina.

– Prostora za razvoj ima, ali visoka je i stopa napretka – rekao je Peštek.

U vezi s kadrom u turizmu istakao je da ga nema dovoljno iako BiH školuje i takve radnike.

– Potrebno ih je više, potrebno je uvoditi i druga zanimanja koja su u vezi s turizmom. Naravno da trebamo konobare i kuhare, ali su neophodni i ljudi koji će se baviti online prodajom te razvojem web platformi. Potrebno je još ulaganja – poručio je Peštek.

Naglasio je da se savremeni trendovi moraju pratiti jer turisti traže poštivanje globalnih trendova.

Gost konferencije u Sarajevu bio je Damir Krešić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je kazao da je savremeno turističko poslovanje nezamislivo bez primjene različitih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

– Proizvod u turizmu je postao digitaliziran i prilagođen vrlo uskim tržišnim segmentima, čak je postao i personaliziran u smislu da turisti mogu prilagođavati turističku ponudu svojim potrebama – naveo je Krešić.

Istaknuo je da je tehnologija promijenila proizvod i osnažila položaj kupca na turističkom tržištu, a cijena postala fleksibilna.

Za korištenje digitalnih tehnologija u turizmu, rekao je, da ih turisti, uglavnom, znaju koristiti.

Trodnevni Sarajevski festival turizma počeo je 19. oktobra u Centru Skenderija, a okupio je 75 izlagača iz šest država. Svoju ponudu predstavljaju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija koja je zemlja partner.

Organizator je Centar Skenderija u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Festival turizma bit će zatvoren nastupom sarajevskih bendova u Domu mladih.

Sarajevski festival turizma proširena je manifestacija Međunarodnog sajma turizma i turističke berze koji Centar Skenderija održava od 1970. godine. Također, i ove godine kao i proteklih pet dio sajma je Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa.