Turska kompanija iskazala interes za infrastrukturne projekte u BiH

Denis Lasić

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak s delegacijom Republike Turske, koju je upoznao s trenutno najzanimljivijim projektima koji se tiču nastavka izgradnje Koridora Vc i izgradnje i rekonstrukcije magistralnih cesta.

Vodeća turska građevinska kompanija, specijalizirana za oblast cestogradnje s iskustvom od 45 godina – IC Ictas İnşaat, koja je dio je IC Holdinga, iskazala je interes za uključivanje u infrastrukturne projekte u BiH.

Na tome se zahvalio ministar Lasić navodeći da će Vlada Federacije BiH putem aktivnosti resornog ministarstva i kroz ispunjavanje zakonskih preduvjeta ispitati mogućnosti za ovu saradnju, te načine kroz koje bi se ona mogla naći na bh. gradilištima i biti jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti.

Naglasio je da je planirana izgradnja izrazito zahtjevnih dionica na Koridoru Vc poput prioritetne Konjic sjever – Mostar sjever koja zbog konfiguracije terena zahtijeva stručnost izvođača i znatna sredstva.

Dodao je da će gradnje biti i na magistralnim cestama poput brze ceste Lašva – Donji Vakuf.

U slijedećim danima planirani su intenzivni kontakti kako bi se razmotrile mogućnosti za suradnju i eventualni angažman IC Ictas na bosanskohercegovačkim gradilištima.

Tursku delegaciju su činili Sedat Yildiz, ekonomski savjetnik u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Uprava IC Ictas İnşaat na čelu s Hasanom Melihom Hasancebijem, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.