Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"snižava kamatne stope"

Turska lira i dalje tone, Erdogan se poziva na “islamska učenja protiv zelenaštva”

erdogan

Turska lira je od početka godine izgubila više od 55 odsto vrijednosti u odnosu na dolar

Turska valuta lira je pala u ponedeljak na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar, dan pošto je predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da ostaje pri politici snižavanja kamatnih stopa uprkos inflaciji, piše RSE.

Dan nakon što je kritikovao poslovne grupe koje su zatražile promjenu tog pristupa, za jedan američki dolar bilo moguće dobiti 17.97 lira, koja je od petka izgubila devet odsto vrijednosti.

Turska lira je od početka godine izgubila više od 55 odsto vrijednosti u odnosu na dolar.

Iako inflacija, prema zvaničnim podacima, iznosi 21 odsto, centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto. Najnovije smanjenje, za jedan odsto, bilo je 16. decembra.

Vjeruje se da centralna banka djeluje pod Erdoganovim pritiskom, koji dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, što je suprotno konvencionalnom ekonomskom shvatanju, prenosi AP.

Smatra se da Centralna banka djeluje pod Erdoganovim pritiskom, koji se proglasio neprijateljem kamatnih stopa i smijenio tri guvernera banaka zbog neslaganja oko troškova zaduživanja.

Erdogan je obećao da će zadržati niske stope i dati prioritet rastu, izvozu i zapošljavanju, pozivajući se na islamska učenja protiv zelenaštva, rekavši: „Ne očekujte ništa drugo od mene“.

On je obećao da će smanjiti inflaciju na četiri odsto, kao nekada.

Oslabljena lira podstiče rast inflacije i cijena, poskupljuje uvoz, gorivo i robu široke potrošnje.

Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

Govor predsjednika promijenio kurs?

S druge strane, državna turska agencija Anadolija javlja da se “nastavlja pad vrijednosti dolara u odnosu na tursku liru (TL), koji je započeo danas nakon obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari”, te da je “za nekoliko sati dolar izgubio vrijednost za više od 30 posto”, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema istom izvoru, prije početka Erdoganovog obraćanja dolar je u odnosu na TL iznosio rekordnih 18,3674, da bi nakon obraćanja pao vrlo naglo za 22,3 posto, odnosno iznosio 14,27.

Anadolija piše da se pad vrijednosti dolara tu nije zaustavio, “a prema podacima zabilježenim u 23 sata, po turskom vremenu, dolar je izgubio vrijednost od čak 33,2 posto, odnosno pao je na 12,2776.”

Erdogan je tokom današnjeg obraćanja poručio kako “nijedan turski državljanin neće morati premještati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti veći”.

Također je najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa. Dodao je kako „Turska nema ni namjeru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima.“

Erdogan je najavio “razvoj novih alata” kako bi 5.000 tona zlata vrijednosti 280 milijardi dolara koje se nalazi u privatnom vlasništvu u Turskoj doprinijelo ekonomiji.