Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska pokrenula postupak protiv SAD-a zbog dodatnih carina

wto

Ministarstvo trgovine Turske je saopćilo da je ta zemlja pokrenula parnični postupak u vezi s dodatnim carinama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na čelik i aluminijum, javila je agencija Anadolija.

Navodi se da je odluka o dodatnim carinama koju je nedavno donijeo SAD potpuno suprotna pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

U saopćenju se podsjeća i kako je Turska 15. augusta udvostručila carine na uvoz u zemlju 22 vrste američke robe, napominjući da je ukupni iznos povećanja carina iznosio 533 miliona dolara.

Dodaje se da su u okviru WTO-a poduzeti svi potrebni koraci kako bi bili zaštićena prava turskih izvoznika.

– Naša zemlja je u vezi s dodatnim carinama pozvala SAD na konsultacije u WTO-u. Ovim je pokrenut postupak u vezi s dodatnim carinama na čelik i aluminijum. Osim naše države postupak protiv SAD-a su pred WTO-om pokrenuli i Indija, Kina, Švicarska, Norveška, Kanada, Rusija, Meksiko i Evropska unija (EU). U narednom periodu će biti nastavljena saradnja s ovim zemljama u cilju provođenja potrebnih aktivnosti kako bi zaštitili prava izvoznika naše zemlje – navodi se u saopćenju.

SAD je 10. augusta saopćio da je udvostručio carine na čelik i aluminijum iz Turske nakon čega su carine na alumunijum povećane na 20 posto, a na čelik 50 posto.