Biznis

crno more

Turska pronašla ogromna ležišta plina, imat će rezerve za narednih 20 godina!?

21/08/2020

Jedan od izvora je kazao kako postoji nalaz prirodnog gasa u bunaru Tuna-1 i da je očekivana rezerva od 26.000 milijardi ili 800 milijardi kubnih metara dovoljna za otprilike narednih 20 godina za potrebe Turske

Turska je pronašla značajna ležišta plina u Crnom moru, a to otkriće moglo bi pomoći zemlji da smanji svoju zavisnost od uvoza energije.

Očekuje se da predsjednik turske Recep Tayyip Erdogan u petak objavi vijesti koje će najaviti novi period za Tursku, što je navodno kazao voditeljima sektora za energetiku, piše Reuters.

Ovakvi komentari su povećali vrijednost dionica u turskim energetskim firmama i podigli liru s niskog rekorda ove sedmice.

Iako nije naveo nikakve detalje, izvori su kazali da se misli na otkriće plina u Crnom moru, kao i to da obim rezervi može potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

Turski istraživački brod “Fatih” radi do kraja jula u zoni istraživanja poznatoj kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od Turske obale u zapadnom Crnom moru.

Jedan od izvora je kazao kako postoji nalaz prirodnog gasa u bunaru Tuna-1 i da je očekivana rezerva od 26.000 milijardi ili 800 milijardi kubnih metara dovoljna za otprilike narednih 20 godina za potrebe Turske.

Međutim, upozorio je da će trebati sedam do 10 godina za pokretanje proizvodnje, a procijenio je da će investicioni troškovi iznositi između dvije i tri milijarde dolara.

Turska koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, istražuje ugljikovodike u Crnom moru i na Sredozemlju gdje su njene operacije istraživanja u spornim vodama izazvale negodovanja Grčke i Kipra.

Ukoliko se potvrdi obim crnomorskih rezervi, oni bi predstavljali glavno otkriće s obzirom na to da su polja koja sadrže 1-2 biliona kubičnih stopa često razvijena.

Međutim, analitičari su istakli da bi se Turska mogla suočiti s dodatnim troškovima gradnje infrastrukture do dolaska plina na tržište.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.