Turski biznismeni žele ulagati u Kanton Sarajevo

turski biznismeni44

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović održali su danas sastanak s predstavnicima tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD) na kojem su razgovarali o mogućnostima za otvaranje firmi koje bi se bavile isključivo proizvodnjom.

– Turske investicije zastupljene su u različitim sektorima. Moramo i želimo da što više ohrabrimo i damo podršku turskim investitorima da ulažu u Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu koja je jedna od najvažnijih tački na Balkanu – istakao je predstavnik tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika Murat Halici.

Tokom sastanka je naglašeno da će prioritet u osiguranju radnih mjesta imati osobe koje se nalaze na evidencijima za zapošljavanje.

Ministrica Dautbegović je naglasila da je Ministarstvo koje ona predvodi spremno s nadležnim institucijama omogućiti i podržati dokvalifikaciju i prekvalifikaciju osoba sa evidencija, s ciljem da im se omogući zapošljavanje u ovim kompanijama.

Udruženje TUBSIAD je najavilo da će, posredstvom resornog ministarstva, donirati školski pribor i garderobu za mališane iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja “Bjelave”.

Dodali su i kako planiraju otvoriti dječiji vrtić za oko 40 dječaka i djevojčica te predložili da u ovom vrtiću smještaj za desetero djece koja dolaze iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe, bude besplatan , saopćeno je iz Press službe KS.