Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski ministar ekonomije: BiH vrlo važan partner Turske

Nihat Zeybekci

Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju imati najliberalnije, najbolje moguće sporazume o slobodnoj trgovini kako bi u najkraćem periodu ostvarile što bolju privrednu saradnju među sobom i iskoristile sve potencijale, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zejbekci.

Ministar Zejbekci je podsjetio kako su Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija 2013. godine pokrenule zajedničku inicijativu, koja je dobila nešto drugačiji oblik u augustu ove godine, kada je održan prvi sastanak Trilateralnog ekonomskog komiteta Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina.

Turska sa Srbijom i sa Bosnom i Hercegovinom ima sporazume o slobodnoj trgovini, ali ih ne uspijevamo iskoristiti na pravi način. Imamo zajednički cilj, to je ostvariti što obimniju trgovinsku razmjenu s ove dvije zemlje, iskoristiti te sporazume i pogodnosti na obostranu korist. Potpisali smo srednjeročni program ekonomske trilaterale i akcioni plan, i u Sarajevu ćemo realizovati prvi korak proizašao iz tog dokumenta, Poslovni forum. Međutim, pravi posao počinje tek nakon toga

“Turska sa Srbijom i sa Bosnom i Hercegovinom ima sporazume o slobodnoj trgovini, ali ih ne uspijevamo iskoristiti na pravi način. Imamo zajednički cilj, to je ostvariti što obimniju trgovinsku razmjenu s ove dvije zemlje, iskoristiti te sporazume i pogodnosti na obostranu korist. Potpisali smo srednjeročni program ekonomske trilaterale i akcioni plan, i u Sarajevu ćemo realizovati prvi korak proizašao iz tog dokumenta, Poslovni forum. Međutim, pravi posao počinje tek nakon toga”, rekao je Zejbekci.

Prema njegovim riječima, predstavnici triju država trebali bi u što kraćem roku unaprijediti međusobne sporazume o slobodnoj trgovini.

“Unaprijediti naše sporazume o slobodnoj trgovini znači imati najliberalnije, najbolje sporazume o trgovinskoj i privrednoj saradnji. Srbija i BiH su veoma bitni partneri za Tursku. Radi se o zemljama sa velikim kapacitetima u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma. Prilika za jačanje saradnje leži i u sektoru bankarstva”, rekao je turski ministar.

Nakon toga, kako je rekao Zejbekci, slijede intenzivni susreti privrednika, predstavnika istih sektora iz sve tri zemlje.

“Rezultate toga očekujemo već u 2016. godini”, dodao je Zejbekci i ukazao na mogućnosti saradnje u oblasti energetike i prateće industrije.

Govoreći o učestalim terorističkim napadima u Turskoj, intenziviranim pred ponovljene opće izbore planirane za 1. novembar, Zejbekci je kazao kako se radi o planskim napadima na srce zemlje.

“Turska je 2013. godine otplatila sav dug Međunarodnom monetarnom fondu, počela sa izgradnjom najvećeg aerodroma na svijetu, pokrenula projekte svjetskog ranga. I ponovo dolazi do onoga iz osamdesetih, iz godina ranije, intenziviraju se napadi, ciljani napadi na državu, građane, sistem, razvoj”, rekao je Zejbekci.

On smatra kako je i jedan od ciljeva napada “navesti Tursku da brine samo o sebi, da minimizira saradnju s zemljama Zapadnog Balkana, sa BiH, sa Srbijom, da se zabavi sama sobom i da joj ne ostane ni prostora ni vremena ni energije za pitanja Sirije, Bliskog istoka, za područja s kojima ima historijske i druge veze.”

“Ali lijek za zlo terorizma je samo jedan: Jedinstvo. Zajedništvo Turaka, Kurda, muslimana, kršćana, svih”, dodao je Zejbekci.

I pored svih udara na njenu stabilnost, smatra Zejbekci, Turska nastavlja sa ekonomskim rastom. Primjer tome je sedam miliona radnih mjesta, otvorenih od 2008. godine, po čemu je Turska prva u svijetu.

“Evropljani su godinama ratovali kako bi jedni drugima uzimali razne resurse, shvatili su grešku i ujedinili se još prije 50 godina. Zašto onda svi ne ujedinimo resurse, zato su nam izuzetno važni partneri s područja zapadnog Balkana, jer je Turska na neki način most do ovog dijela Evrope, put u oba smjera, otvoreni put za saradnju svake vrste”, kazao je Zejbekci.