Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska kompanija Ormo za tri mjeseca počinje s radom u Srbiji

vucic – leban
FOTO: Tanjug

Turska komanija “Ormo grupa” počeće za dva do tri mjeseca da radi u Lebanu, a u narednih pet godina zaposliće 300 ljudi, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency.

Predstavnici lokalne samouprave i turske kompanije potpisali su ugovor o adaptaciji fabričkih pogona nekadašnje tekstilne kompanije “15. maj Eksporteks” i pokretanju proizvodnje. Vlada Srbije je za kupovinu i adaptaciju tog uništenog preduzeća izdvojila 147 miliona dinara (2,3 miliona KM).

Predstavnik “Ormo grupe”, koja je najveći proizvođač vune iz Burse, Besim Nikar rekao je da je zadovoljan što se sve odvija po planu i što Vlada Srbije poštuje data obećanja.

On je rekao da komapnija u Turskoj proizvodi dnevno 250 tona vunice i da je ta komapnija najveći proizvođač i izvoznik vune iz Turske.

“U Lebanu ćemo u početku proizvoditi 10 do 15 tona vunice. Ukoliko se pokaže da je situacija povoljna, možda ćemo i povećati proizvodnju”, kazao je Nikar.

Vučić je rekao da je otvaranje 300 radnih mjesta veliki događaj i za cijeli Jablanički okrug.

“Otvaranjem ove fabrike upalićemo svjetla u Lebanu”, rekao je Vučić.

Vučić će danas u Leskovcu razgovarati sa investitorima iz Turske kako bi bilo otvoreno još nekoliko pogona na jugu Srbije, koji je nekada bio tekstilni centar.