Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla će 10. oktobra biti domaćin turističkog foruma

turisticki_forum_tuzla

Prvi turistički forum u Tuzli bit će održan 10. oktobra u organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Iz Vlade TK-a ističu da su veoma ozbiljno prihvatili činjenicu da je turizam privredna djelatnost koja može, u značajnoj mjeri, doprinijeti sveukupnom ekonomskom razvoju, smanjenju broja nezaposlenih, rastu životnog standarda, BDP-a i rješavanju ključnih ekonomskih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a time i Tuzlanski kanton.

– Turizam kao privredna grana jako brzo raste i nama su ovakvi forumi potrebni. Na njima ćemo kroz panele i diskusije iznijeti sve vrijednosti i slabosti koje posjedujemo. Moram istaći da su ozbiljnost našeg rada prepoznali i u EU, gdje smo postali interesantni partneri za prekograničnu saradnju i za apliciranje na IPA fondove – rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Mirsad Gluhić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu turističkog foruma Tuzla.

Ministar Gluhić pohvalio je u tom kontekstu rad Aerodroma Tuzla koji obara rekorde po broju putnika i koji je itekako zaslužan za procvat turizma u ovom dijelu BiH.

– Zacrtani su novi ciljevi koji će, nakon završetka radova na modernizaciji aerodroma, moći opslužiti i do milion putnika godišnje. Ekspanzija aerodroma sa sobom nosi i nove investicije, a odnose se na saobraćajnu infrastrukturu na području TK-a koju Vlada TK-a realizira s Direkcijom regionalnih cesta – istakao je Gluhić.

Na forumu će biti predstavljeni i pozitivni primjeri iz prakse, načini stvaranja priznatih i poznatih turističkih brendova iz Bosne i Hercegovine te iz šireg regiona.

– Forum će okupiti sve relevantne čimbenike koji su vezani za turizam, od turističkih do radnika djelatnosti koje su kompatibilne s turizmom. Okupit će i predstavnike svih nivoa vlasti, od federalnih do lokalnih. Planirane su tri panel diskusije. Prva se odnosi na zakonski i institucionalni okvir kao podrške ili prepreka razvoju turizma u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, na kojem će govoriti ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo, te ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK-a Mirsad Gluhić. Na drugom panelu govorit će se o perspektivama razvoja specifičnih vrsta turizma u TK-u, dok će na trećem biti govora o razvoju održivih i prepoznatljivih turističkih brendova – kazala je Dželmina Huremović, stručna savjetnica u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK-a.

Na skupu će, kako je rečeno, biti dodijeljena priznanja najuspješnijim projektima u turizmu ili općinama s najboljom turističkom ponudom u Tuzlanskom kantonu, najavili su organizatori.