Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla i Pečuh žele povećati obim saradnje u oblasti privrede

tuzla-panoramaaaa

Nastavak kulturne saradnje te povećanje obima saradnje u poljoprivredi i ekonomiji dogovoren je na današnjem sastanku gradonačelnika dva bratska grada, Tuzle i mađarskog Pečuha, Jasmina Imamovića i Pave Zsolta.

Zsolt je naglasio da je među gradovima i do sada ostvarena dobra saradnja u oblastima kulture i nauke, ali je ocijenio da se saradnja može proširiti i na druge oblasti poput privrede i ekonomije što je moguće ostvariti zbog male udaljenosti među gradovima.

Imamović je podsjetio da je Pečuh grad Vazarelija, u kojem živi oko 8.000 Bošnjaka, koji su dvjesto godina sačuvali svoj jezik.

– Jedan od najvećih simbola Pečuha zove se džamija, u kojoj su obnovljeni jednako i mihrab i katolički oltar, i vi se možete moliti Bogu u istom objektu, pod istim krovom, koji se zove džamija, bilo da ste katolik ili musliman – kazao je gradonačelnik Tuzle.

Govoreći o dugogodišnjim vezama s Mađarskom, dodao je da je ugarska kraljica Eržebet zapravo bosanska princeza Elizabeta Kotromanić, kćerka Stjepana Drugog Kotromanića, rođena u Srebreniku blizu Tuzle, a prvi vodovod u Tuzli, 1910. godine gradili su Mađari.

– Krenulo se u lobiranje za aplikaciju, koju i mi pripremamo, da kandidiramo Tuzlu za glavni grad kulture Evrope, prema propozicijama Evropske unije. Evropski je običaj da to, gotovo nikada, ne bude glavni grad, a budući da je Tuzla multikulturan grad u BiH to može i mora biti Tuzla – podvukao je.

Gradovi Tuzla i Pečuh su u decembru 1999. godine potpisali Sporazum o partnerstvu i ostvaruju saradnju u različitim oblastima