Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde

novalic tuzla112

Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće evropske destinacije i može se reći da je ovo jedan od najdinamičnije razvijajućih infastrukturnih projekata u Federaciji BiH, kazao je federalni premijer Fadil Novalić tokom današnje posjete ovom aerodromu.

– Zahvaljujući njemu raste broj posjeta turista, otvaraju se nova radna mjesta u ugostiteljstvu i ostalim turističkim djelatnostima, a razvijaju se i kompanije specijalizirane za prijevoz – istakao je Novalić.

Naglasio je da ovaj aerodrom ima veliki značaj za cjelokupnu privredu Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Naveo je da dobra povezanost Tuzle privlači investitore i povećava njihov interes za ovu regiju.

– Danas sam obišao nekoliko uspješnih preduzeća na tuzlanskom području i uvjeren sam da ekonomski preporod ovog područja dugujemo, između ostalog, upravo ovom aerodromu. Zbog brojnih gostiju i ogromnog interesa za letove, zbog sve više aviokompanija koje žele da lete iz Dubrava, ključno je postalo povećanje njegovog kapaciteta. Zato je od velikog značaja projekt rekonstrukcije postojećeg i dogradnje još jednog putničkog terminala. Na ovaj način želimo povećati komfor putovanja i stvoriti pretpostavke za daljnji rast aerodroma – kazao je premijer Novalić nakon posjete tuzlanskom aerodromu.

Istakao je da je Vladi Federacije BiH infrastruktura prioritet jer bez nje nema privrednog rasta, novih investicija i novih radnih mjesta, a osim toga, tvrdi, svako ulaganje u infrastrukturu vraća se u privredu višestruko.

– Ovaj aerodrom je već zaradio nekoliko puta više od sopstvene vrijednosti. Proširen i povećan donijet će još više zarade, ali i više investicija, više radnih mjesta, više novca u budžetu, bolja socijalna davanja i još mnogo drugih koristi za sve građane Federacije BiH – zaključio je Novalić.

Premijer Novalić i direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović položili su temeljac za projekt u vezi s rekonstrukcijom i dogradnjom putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je kazao da su proširenja neophodna jer ovaj aerodrom bilježi sve veći broj putnika.

– U toku 2015. imali smo 256.000 putnika, a u devet mjeseci 2017. godine 400.000 putnika – istakao je Karasalihović dodajući da će nakon dogradnje tuzlanski aerodrom godišnje moći primiti 700.000 putnika.

Novalić danas boravi u posjeti Tuzlanskom kantonu gdje je, pored ostalih, posjetio lukavačku fabriku cementa gdje je kazao da je uspješan primjer privatizacije. Podsjetio je da je u ovoj fabrici otvoreno 200 radnih mjesta, ali i podstaknut razvoj čitavog Lukavca i okoline. Posjetio je i “Revom” u Dobošnici, radionicu koja je prije dva mjeseca ponovo počela s popravkom vagona i lokomotiva. Rekao je da je, zahvaljujući Željeznicama FBiH, problem te radionice lako riješen i već pokazuje rezultate.

Također, Novalić je danas otvorio i Transformatorsku stanicu ”Tuzla 3”, a posjeta Tuzlanskom kantonu bit će završena obilaskom Tvornice transportnih uređaja energetike d.o.o. Tuzla.