Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski mljekari dobili muzilice

muzilice tz345

Kantonalna privredna komora Tuzla u septembru prošle godine dala je podršku u izradi aplikacija svojim članicama Zemljoradničkoj zadruzi ”Gračanka” iz Gračanice i Poljoprivrednoj zadruzi ”Milk Land” iz Tuzle za učešće na javnom pozivu za USAID-ove grantove mljekarima.

U okviru projekta Farma 2 odobreno je 191.600 KM za nabavku opreme. Dio te opreme, a riječ je o muzilicama, danas je dobilo 85 kooperanata zadruge ”Milk Land”.

Prigodnom obukom i uručivanjem muzilica kooperantima Poljoprivredne zadruge ”Milk Land” Tuzla ušlo se u zadnju fazu USAID projekta FARMA 2.

Među kooperantima zadruge koja je u prošloj godini plasirala pet miliona litara mlijeka i koja trenutno radi u devet općina TK i Brčko Distriktu našao se i mljekar iz Banovića Refik Gogić iz Treštenice.

Gogić je istakao da su farmeri zadovoljni svakim vidom pomoći.

– Kada je u pitanju zadruga, mi smo prezadovoljni. Dobar je otkup mlijeka i redovna isplata – naglasio je Gogić.

Gogić koji ima deset muznih grla dijeli želju ostalih farmera za proširenjem proizvodnje, a nova oprema će mu olakšati ostvarenje tog poslovnog sna.

Direktorica PZ ”Milk Land” Tuzla Devleta Pamukčić zahvalila je USAID-u za ukazano povjerenje te izrazila nadu da će biti još ovakvih projekata.

– U ovaj projekt uključeno je 85 farmera i vrijedan je 82.000 KM – rekla je Pamukčić.

Poljoprivredna zadruga ”Milk Land” radi na 33 mjesta otkupa, a u njenoj otkupnoj liniji je čak 850 proizvođača.