U tri rate

Tvornica mašina Travnik će radnicima isplatiti po 1.080 KM jednokratne pomoći

gs tvornica masina travnik 1

Uprava na čelu sa direktoricom firme GS-TMT Snježanom Köpruner predlaže UP FBiH i sindikatima da pokrenu zahtjev prema Vladi vezan za povećanja plata svih zaposlenika, a sastoji se u tome da se na sva povećanja plata radnicima od 1. januara 2023. godine ne plaćaju doprinosi u trajanju od jedne godine

Uprava kompanije GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o donijela je odluku o isplati 1.080 KM pomoći zaposlenicima.

Kako navode iz GS-TMT, cjelokupan iznos radnici će dobiti u tri rate, počevši sa platom za septembar.

Vođena izuzetno lošom demografskom situacijom vezanom za enorman odlazak, posebno stručnih i dobro obrazovanih mladih ljudi, Uprava na čelu sa direktoricom firme GS-TMT Snježanom Köpruner, predlaže UP FBiH i sindikatima da pokrenu zahtjev prema Vladi vezan za povećanja plata svih zaposlenika, a sastoji se u tome da se na sva povećanja plata radnicima od 1. januara 2023. godine ne plaćaju doprinosi u trajanju od jedne godine.

– To znači da, ako radnik ima platu 1.000 KM i dobije povećanje na 1.500 KM, na iznos povećanja od 500 KM, ne plaća doprinose godinu dana. Za to vrijeme Vlada ima vremena da osmisli dugoročnije mjere za smanjenje doprinosa i rasterećenje poslodavaca, a sve na dobrobit radnika i svih građana – navode iz GS-TMT.

Sličan način stimulacije postoji u RS-u, a sastoji se u tome da je Vlada RS-a donijela Zakon o poticajima privredi koji ovaj segment tretira tako da na povećani dio plata Vlada refundira 70 posto doprinosa. To znači da na 100 KM uplaćenih doprinosa Vlada svakih pola godine refundira 70 KM, saopćeno je iz GS-TMT.