Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petnaesto zaduženje u 2023.

Tvrde da je ekonomska situacija stabilna: Za koliko se RS zadužila ove godine

konvertibilne marke novac
Foto: CBBiH

Opozicija najnovije, ali i generalno zaduživanje vlasti RS, ocjenjuje kao pokušaj gašenja žeđi morskom vodom, jer problemi sa zaduživanjem ne mogu vječno da se rješavaju novim zaduživanjem

Vlada Republike Srpske zadužila se jučer emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi za još 15 miliona maraka, što predstavlja petnaesto zaduženje u ovoj godini.

Ovo je drugo zaduženje u septembru. Početkom mjeseca Vlada se zadužila u iznosu od 130 miliona KM. Iako vlasti Republike Srpske iznose tvrdnje da je ekonomska situacija u ovom bh. entitetu stabilna, zaduživanje je postalo rutinska stvar.

Premijer Radovan Višković tvrdi da RS, iako se u ovoj godini 15 puta zaduživala, zaključno sa novom emisijom obveznica u ukupnom iznosu od 830 miliona maraka, nije prezadužena. I javni i ukupan dug RS su, dodaje Višković, znatno niži od zakonom dozvoljenog limita zaduživanja.

– Ovo je najmanji stepen ili najmanji nivo učešća ukupnog i javnog duga u BDP-u od postanka RS do današnjeg dana – rekao je premijer RS-a Radovan Višković, javlja BHRT.

Opozicija najnovije, ali i generalno zaduživanje vlasti RS, ocjenjuje kao pokušaj gašenja žeđi morskom vodom, jer problemi sa zaduživanjem ne mogu vječno da se rješavaju novim zaduživanjem.

– Ili će trebati jedna potpuno nova strategija tu ili će ovo doći do jedne tačke u kojoj već i oni koji su investirali do sad u te obveznice će imati rezervu prema politici Vlade – kaže Jelena Trivić, predsjednica Jelena Trivić.

Ekonomski analitičari nisu optimisti kada je riječ o konstantnom zaduživanju Republike Srpske. Nejasno je, kažu, i u šta se novac troši.

– Samo uporedite narednu godinu, ovu godinu i sljedeću koliko još treba duga da se otplati, pa ovaj će se nakalemiti. Ma divno. Divne prognoze za RS – kaže ekonomska nalitičarka Svetlana Cenić.

– Ako se taj novac bude koristio za kratkoročne svrhe i potrebe isplata obnaveza koje ima Vlada onda je to potpuno pogrešno sa tačke koju propisiuje ekonomija – rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republika Srpska je do sada emitovala više od devedeset emisija obveznica, te na ovaj način građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka.