Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porezna uprava FBiH

U 1.391 kontroli zatečen 301 radnik ‘na crno’

porezna uprava fbih ilustracija (1)

U 609 kontrola, uručeni su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1.590.302 KM

Prilikom 1.391 inspekcijske kontrole izvršene od 1. januara do 30. aprila u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zatečen je 301 radnik ‘na crno’, saopćila je Porezna uprava FBiH.

Ta uprava je, naime, u 2022. godini nastavila brze kontrole u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada ‘na crno’.

Kontrolisani su porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku, građevinsku, priređivanje igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

Osim 301 neprijavljenog radnika, otkriveni su i 340 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 65 objekata bez instaliranog fiskalnog uređaja i 89 objekata bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa, zapečaćeno je 180 poslovnih objekata koji nisu otvoreni, dok poslodavci zatečene radnike koji su radili ‘na crno’ nisu prijavili u Jedinstveni sistem u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti.

U 609 kontrola, uručeni su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1.590.302 KM.

Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije.

Poziva građane da mogu anonimno prijaviti eventualna saznanja o radu ‘na crno’, ali i druge nepravilnosti. Prijavu je moguće anonimno dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruka na broj 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.