PUFBiH

U 30 kontrola u TK otkriveno 7 radnika nacrno i zapečaćeno 9 objekata

Porezna-uprava-Federacije-BiH333

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da to čine blagovremeno

U 30 kontrola koje su na području Tuzlanskog kantona proveli jučer inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) otkriveno je sedam neprijavljenih radnika i zapečaćeno devet objekata.

Na području općina Kalesija, Teočak i Sapna, kontrolirani su porezni obveznici u djelatnostima ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva te drugih uslužnih djelatnosti. Osim sedam neprijavljenih radnika, inspektori su otkrili šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i jedan objekat bez fiskalnog uređaja. Svi kontrolirani subjekti imali su odborenje za rad od nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja, zapečaćeno je devet objekata, a u 17 slučajeva su napisani prekršajni nalozi te izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 40.200 KM.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da to čine blagovremeno, da dobrovoljno prijavljuju i plaćaju radnike, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način.

– Poštovani porezni obveznici, svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata. Blagovremeno izvršavajte svoje porezne obaveze jer ćete na taj način iskazati poštovanje i ljubav prema svojoj općini, gradu i domovini. Vaša sreća i sreća Vaših prijatelja i sugrađana zavise od kvaliteta življenja koji se zasniva na plaćanju poreznih obaveza iz kojih se finasira: obrazovanje, zdravstvo, mirovine, infrastuktura, sport, kultura…

Porezna uprava će na sve načine pomagati obveznicima koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje – kaže se u saopćenju PUFBiH.

Porezna uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije te poziva obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zabrana obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima, naglašavaju iz ove institucije.

Poziva sve radnike koji rade ‘nacrno’ da je obavijeste o tome. Samo na taj način moći će ostvariti zakonom zagarantovana prava na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje te druga prava po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, s izraženom korupcijom, ugroženim pravima i po svim kriterijima su na nepovoljnim mjestima na tabelama uređenih država.

Svaka prijava imat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti.”