Agencija za statistiku

U aprilu potrošačke cijene u BiH pale za 1,6 posto

potrosacka korpa

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 0,7 posto, alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, zdravstvo 0,2 posto, restorani i hoteli za 0,1 posto i ostala dobra i usluga za 0,4 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile pad za 1,6 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 0,7 posto, alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, zdravstvo 0,2 posto, restorani i hoteli za 0,1 posto i ostala dobra i usluga za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na mart, u aprilu su u prosjeku pojeftinili odjeća i obuća za 0,3 posto, stanovanje i režijski izdaci 4,7 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,2 posto, te prevoza za 8,8 posto.

Na godišnjem nivou, u aprilu ove godine u odnosu na april lani, u prosjeku je zabilježen pad nivoa cijena od 1,2 posto.

Iz Agencije za statistiku BiH navode da je zbog mjera uvedenih radi prevencije širenja Covid-19 prikupljanje podataka potrebnih za izračunavanje ovog indeksa bilo otežano zbog privremenog zatvaranja velikog broja prodajnih mjesta. Stoga je u pojedinim odjeljcima korišten ‘carry forward’ metod prenošenja cijena zabilježenih u prethodnom mjesecu.