U Banci Srpske blokirano 149,5 miliona KM depozita

banka srpske2

Neto bilansna aktiva Banke Srpske iznosi 230,3 miliona KM, od čega stanje novčanih sredstava u trezoru, blaganama i na računima drugih banaka iznosi 20,9 miliona KM i ono odgovara knjigovodstvu, izjavio je danas privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić.

On je istakao da je interventni tim krajem prošle sedmice završio popis imovine i obaveza banke i u ponedeljak su predali interventnu knjigu i bilans stanja banke zaključno sa 16. novembrom.

“Ukupni depoziti Banke Srpske iznose 149,5 miliona KM, od čega depoziti fizičkih lica i privatnih preduzeća iznose oko 61,9 miliona KM”, saopštio je Mićić.

Petar Mićić

Petar Mićić

On je naglasio da je juče uspostavljen platni promet u Banci Srpske, odnosno da su svi prilivi od 17. novembra 2015. godine sada raspoloživi klijentima, dok depoziti zatečeni na dan uvođenja privremene uprave ostaju blokirani do prijedloga konačnog rješenja.

Mićić je objasnio da je pokrenuo proceduru angažovanja eksternog revizora koji će izvršiti reviziju finansijskih izvještaja za ovu godinu u ovoj banci.

“Preliminarni nalaz revizora trebao bi da bude iskazan na dan 31.12.2015. godine, kako bi svoj nalaz dostavio prije 16. januara sljedeće godine. Posebna pažnja revizora biće posvećena kvalitetu kreditnog portfolia, odnosno nedostajućih rezervi po regulatornom zahtjevu. Nakon toga na osnovu interventne knjige i stava akcionara predložiću konačno rješenje do 16. januara”, rekao je Mićić i pozvao dužnike banke da izmiruju svoje obaveze na kreditne partije.

Rekao je i da su depoziti fizičkih i pravnih lica osigurani kod Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine do iznosa od 50.000 KM po deponentu zajedno sa pripadajućim kamatama koje se uredno pripisuju i u toku trajanja privremene uprave.

Naglasio je da je krajem prošle sedmice uputio poziv akcionarima Banke Srpske da se do 14. decembra izjasne i da mu pošalju plan za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju Banke i poboljšanje njenog finansijskog stanja.

Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra po rješenju Agencije za bankarstvo RS jer je njen kapital pao ispod zakonskog minimuma i zbog toga što nisu ispoštovani nalozi Agencije.