Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH 47 posto domaćinstava ima policu obaveznog auto osiguranja

sarajevo-ulica1234

Već više od 30 godina, GfK redovno prati tržište bankarskih i osiguravajućih usluga u zemljama CEE regije putem svojih alata FMDS® i IMDS® koji se od nedavno zovu „GfK Financial Intelligence“. Unutar tih studija GfK, ne samo da prati razvoj tržišta banaka i osiguravajućih kuća i njihovog položaja na tržištu, već i trendove u korištenju pojedinih finansijskih proizvoda i usluga.

Ovaj put smo istražili tržište osiguranja motornih vozila u zemljama srednje KASKO osiguranje je dobrovoljni vid osiguranja automobila što se u većini zemalja odrazilo na penetraciju ovog proizvoda na tržištu. Trenutno, u prosjeku, oko 7 posto domaćinstava u zemljama srednje i istočne Evrope posjeduje ovu policu.

Postoje međutim, dvije zemlje koje značajno odstupaju od prosjeka regije – Slovenija i Srbija. U Sloveniji 41 posto domaćinstava ima policu KASKO osiguranja što je rezultat velikog broja osoba koje kupuju automobile od leasing kuća, a koje zahtijevaju od svojih klijenata ovu vrstu police osiguranja. U Srbiji je situacija potpuno obrnuta – tek 1 posto svih domaćinstava ima ugovorenu ovu policu osiguranja.

U Češkoj je stopa korištenja KASKO znatno iznad prosjeka (14%), u Slovačkoj i Bugarskoj dostiže nivo od 10 posto, dok je u ostatku zemalja srednje i istočne Evrope ova brojka znatno ispod 10 posto. U ovu posljednju kategoriju zemalja spada i Bosna i Hercegovina sa ukupno 3 posto domaćinstava koje posjeduju policu KASKO osiguranja.

Situacija je još zanimljivija kada pogledamo koliko domaćinstava posjeduje obavezno osiguranje od auto odgovornosti koje zapravo korespondira ukupnoj penetraciji domaćinstava koji posjeduju automobil. Uzimajući u obzir da je ovo osiguranje obavezno za sve vlasnike automobile, možemo zaključiti da ova brojka odražava nivo potrošačke moći stanovništva.

Prema IMDS istraživanju provedenom u zemljama srednje i istočne Evrope, u prosjeku 47 posto domaćinstva posjeduje bar jednu policu obaveznog auto osiguranja što dovodi do zaključka da, u prosjeku, svako drugo domaćinstvo u zemljama regije srednje i istočne Evrope posjeduje bar jedan automobil i najmanje jednu policu obaveznog osiguranja od auto odgovornosti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ona se nalazi tačno na nivou prosjeka CEE regije – 47 posto domaćinstava posjeduje policu obaveznog osiguranja od auto odgovornosti što znači da isti toliki procenat domaćinstava posjeduje bar jedan automobil. Vlasnici automobila su, u tim domaćinstvima, većinom osobe srednje dobi od 35 do 44 godine (62%),češće muškarci u odnosu na žene (52% naspram 42%). Ukoliko posmatramo ove podatke po entitetima, 53% domaćinstava u Federaciji BiH posjeduje registrovani automobil dok je u Republici Srpskoj procenat ove populacije nešto niži – 39%.

Razlike su prisutne i među drugim zemljama CEE regije i uglavnom prate socioekonomske podatke o zemljama. Tako na primjer, dok u Hrvatskoj i Češkoj ovaj procenat premašuje 60%, u Ukrajini tek 12% domaćinstava posjeduje policu obaveznog osiguranja od auto odgovornosti.

Od ostalih zemalja koje učestvuju u ovom istraživanju o penetraciji obaveznog osiguranja od auto odgovornosti, jedino Slovenija prelazi 50 posto a slijede je Poljska i Bosna i Hercegovina sa 47%, Bugarska sa 44% i Srbija sa 38%.