Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH najviše nezaposlenih sa srednjom školom

nezaposleni-biro

Zavod za statistiku BiH izbacio je tematski bilten pod rednim brojem 12 (TB 12) u kojem su objavljeni rezultati provedene ankete o radnoj snazi. Anketa je provedena u cijeloj BiH na državnoj i entitetskim nivoima te je pokazala glavne faktore koji su vladali u sektoru radne snage u BiH u 2016. godini, piše Večernji list.

Posmatrana su kretanja radne snage, omjeri zaposlenih i nezaposlenih te utvrđeni osnovni statistički podaci vezani uz ovo područje. U nekoliko tematskih poglavlja vrši se analiza radne snage prema starosnoj i spolnoj strukturi u nekoliko različitih kategorija.

Posebno je zanimljivo poglavlje 11, a koje se odnosi na nezaposlene kada je riječ o raspoloživoj radnoj snazi u BiH. U razmatranje su u ovom poglavlju uzeti nezaposleni po starosnoj i spolnoj strukturi, a analizirano je nekoliko različitih tematskih cjelina.

Prva analizirana grupa su nezaposleni prema najvišoj završenoj školskoj spremi i spolu, kako na državnoj tako i na entitetskim i nivoa Distrikta Brčko.

Uvjerljivo najveći broj nezaposlenih je sa srednjom školom i specijalizacijom, i to njih 191.000, a najmanje je nezaposlenih sa završenom višom, visokom školom, magisterijem ili pak doktoratom, i to njih 36.000.

Iako je evidentan pad u odnosu na prošlu godinu, ipak je još uvijek najveći broj nezaposlenih sa srednjom školom.

U tom segmentu među nezaposlenima sa srednjom školom i specijalizacijom muškaraca je 31.000, a žena 30.000.

Kod onih s visokom i višom školom ta je razlika znatno veća i uočljivija, pri čemu u toj strukturi nezaposlenih na muškarce otpada 15.000, a na žene čak 21.000.

Kad je riječ o onima koji imaju samo završenu osnovnu školu, bez posla je trenutno oko 45.000 osoba na nivou BiH.

Što se pak tiče promatrane strukture prema trajanju nezaposlenosti i spolu, najviše nezaposlenih je bez posla u periodu od 24 do 59 mjeseci, i to njih čak 81.000 ili strukturno 29,5%. Najmanje nezaposlenih u ovoj kategoriji nalazi se u grupi koja traži posao manje od 6 mjeseci, i to njih 19.000 ili strukturno 7%.

Zanimljivo je i to kako se u ovom segmentu nalazi i čak 59.000 nezaposlenih koji posao traže 120 i više dana. Iz svega navedenoga vidljivo je kako se po kategorijama iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, ali je stanje najgore kod onih sa završenom srednjom školom koji, sudeći po podacima, sve teže dolaze do posla.