Biznis

Agencija za statistiku

U BiH u martu pad industrijske proizvodnje za šest posto

29/04/2020

U martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 9,9 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u martu manja je za šest posto u odnosu na februar, mjesec koji je prethodio ekonomskim teškoćama uzrokovanim posljedicama koronavirusa.

U martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 9,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u martu u odnosu na februar manja je za 22,1 posto, kapitalnih proizvoda za 12,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,7 posto, dok je proizvodnja energije veća za 0,5 posto.

U martu ove, u odnosu na mart prošle godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 32,9 posto, kapitalnih proizvoda za 21,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,7 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,6 posto, te proizvodnja energije manja je za 0,6 posto.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.