Biznis

Podaci CBBIH

U BiH u prošloj godini investirano oko 678 miliona KM, najviše iz Hrvatske

17/08/2021

Najviše investicija i to 157 miliona KM je realizovano u oblasti finansijske uslužne djelatnosti odnosno bankarski sektor, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 miliona, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 miliona KM

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 678,2 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Najveći priliv investicija investicija tokom 2020. godine bio je iz Hrvatske i to 149,4 miliona KM, a potom iz Srbije 135,3 miliona KM.

Najviše investicija i to 157 miliona KM je realizovano u oblasti finansijske uslužne djelatnosti odnosno bankarski sektor, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 miliona, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 miliona KM.

Iz CBBiH ocjenjuju da se prilivi investicija mogu okarakterizirati kao relativno dobri s obzirom na duboku globalnu recesiju koja je utjecala na sposobnost stranih ulagača.

– Čak je zabilježeno izvjesno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada su investicije bile niže za 81 miliona KM. Međutim, treba istaći da su glavninu investicija predstavljale reinvestirane zarade iz postojećih preduzeća sa stranim investicijama, a one su iznosile čak 586,3 miliona KM, dok su investicije u formi vlasničkih udjela bile mnogo niže- naveli su iz CBBiH.

Također, iz CBBiH su naveli da je na kraju 2020 godine, stanje direktnih stranih investicija iznosilo 15,08 milijardi KM.

-Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,78 milijardi KM), Hrvatsku (2,42 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,19 milijardi KM). Posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija je u oblasti finansijskih usluga (3,67 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,74 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,41 milijardi KM) – istakli su iz CBBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.