Biznis

EcoVegAnimals

U BiH zatvorene sve farme krzna, doživjele finansijski krah nakon kampanja aktivista

08/08/2020

U BiH je 2009. godine Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja donesena zabrana uzgoja životinja radi krzna, s prijelaznim periodom do 1. januara 2018. godine

Maida Šabeta, predsjednica Udruženja za prava životinja i okoliš EcoVegAnimals (EVA), kaže kako je zatvaranjem posljednje farme krzna u BiH napravljen veliki pomak s obzirom na brojna nastojanja aktivista da se svako okrutno ponašanje prema životinjama iskorijeni u našem društvu.

“Širom svijeta se gase farme, jer je potražnja jednostavno nestala. Više od 1.000 modnih dizajnera je odbacilo krzno i to su javno dali do znanja, poput Guccija, Armanija, Versacea i drugih. U BiH smo dugo vodili bitku za očuvanje zakonske zabrane, koja je stupila na snagu 2018. godine, a zatim, skandalozno produžena za dodatnih 10 godina. Farmeri su konačno bili prisiljeni zatvoriti farme, iz financijskih razloga”, pojasnila je Šabeta.

Prema posljednjim podatcima, u BiH su bile 73 farme krzna i to 60 činčila i 13 kuna.

“Informacije o neaktivnosti farmi smo dobili još prošle godine od Ureda za veterinarstvo BiH, te o prekidu izvoza krzna, kao i živih životinja. Daljnjom pretragom smo otkrili kako su farme na prodaju. Za farme kuna smo saznali kako od samih farmera, tako i od susjeda koji su živjeli u njihovoj blizini, a za posljednju farmu smo saznali od inspekcije iz Istočnog Sarajeva. Prema navodima samih farmera, do financijskog kraha je došlo zbog intenzivne kampanje aktivista širom svijeta, pa i nas iz BiH”, navela je.

U BiH je 2009. godine Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja donesena zabrana uzgoja životinja radi krzna, s prijelaznim periodom do 1. januara 2018. godine.

Time je naša zemlja bila četvrta u svijetu koja je donijela ovakvu odluku, a druga u regiji, odmah nakon Hrvatske. Za nama su slijedile ostale zemlje.

“Međutim, 2016. su krznari pokrenuli inicijativu da se ova zabrana briše, što zbog naše reakcije nisu uspjeli. A zatim su pokrenuli inicijativu za produženje roka na dodatnih 10 godina. Zabrana je stupila na snagu 1. januara 2018. godine, ali 40 dana kasnije je PSBiH odlučila da ipak produži rok. Zanimljivo je da su farme činčila zatvorene na kraju 2018. godine”, kazala je Šabeta.

Komentari

Autor: Večernji.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.