Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Budvi počela regionalna konferencija o ekonomiji

Regionalna konferencija o ekonomiji – budva

Regionalna konferencija o ekonomiji – Montenegro 2017, koju organizuje Privredna komora Crne Gore (PKCG) u saradnji sa Ministarstvom nauke, počela je danas u Budvi. Na konferenciji, koja je okupila oko 500 predstavnika vlada, poslovne zajednice, naučne i stručne javnosti sa Balkana i šire, razgovara se o izazovima na putu ka Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju, koji će trajati do petka, otvorio je premijer Crne Gore Duško Marković. On je u svom govoru kazao da u regionu Zapadnog Balkana više nema dilema – da sve države žele članstvo u Evropskoj uniji.

“Ali da iz našeg regiona moraju Briselu biti upućivani nedvosmisleni signali da smo spremni i odlučni da ispunimo ključni zahtjev Evropske unije, bezbjednosno siguran i ekonomski stabilan Zapadni Balkan. Neću reći ništa novo ako kažem da u regionu više nemamo dilema oko ključnog cilja za sve naše države – članstvo u Evropskoj uniji. I neću obrazlagati zašto je to najbolje rješenje, svima nama ovdje, a ubijeđen sam i ogromnoj većini naših građana, to je više nego jasno, već toliko puta smo ponovili poznate argumente. U zonu nekada manje, a nekada i više uočljivih razlika ulazimo kada se dotaknemo pitanja kojim putem, kojom brzinom i sa kakvom odlučnošću želimo da ostvarimo taj cilj”, kazao je Marković.

On je istakao da će izazovi na putu ka EU i narednih godina, biti važna tema.

”Vjerujem da Crna Gora neće čekati 2025. da uđe u EU. Vjerujem da će to biti i ranije”, kazao je premijer Marković.

Nakon svečanog otvaranja konferencije, počeo je panel na temu “Region nakon četiri godine Berlinskog procesa” na kojem govore čelnici izvršne vlasti sa Zapadnog Balkana, predsjednici vlada Crne Gore i Makedonije Duško Marković i Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić…

Prvog dana konferencije biće organizovan i panel na kojem će govoriti crnogorska ministarka nauke Sanja Damjanović, ministar za preduzetništvo i inovacije Kosova Besim Beqaj, ministarka za obrazovanje i nauku Makedonije Renata Treneska Deskoska, kao i predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH.