Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U decembru “1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017”

final

U organizaciji Kantonalne privredne komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević 8.i 9. decembra u Hotelu Tuzla bit će održan 1. međunarodni festival rakija.

Očekuje se dolazak 50 proizvođača ovog žestokog pića iz BiH i cijelog regiona, a bit će predstavljena i bogata gastronomska ponuda najboljih domaćih proizvoda (sirevi i mesne delikatese).

Tradicija spravljanja rakije seže od davnina, a 1873. godine Pater Franz Pranner tokom svog boravka u Bosni zabilježio je da “ovdje svi prave i piju rakiju i uživaju u njoj”. Rakija se, inače, smatra nacionalnim pićem svih zemalja sa Balkana i svi se „kunu“ da je njihova najbolja.

Osim izložbenog dijela “1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017” imat će i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja.

Stručni žiri će činiti: Predrag Vukosavljević (predsjednik), profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr. Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dipl.ing Ljubiša Stanković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U okviru pratećih sadržaja festivala planirana su stručna predavanja te panel diskusije o pripremi i proizvodnji rakije.

Organizatori, osim samostalnih proizvođača, pozivaju i privredne subjekte da se pridruže festivalu i iskoriste priliku za promociju svoje firme, proizvoda i aktivnosti.