Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U “Elektroprivredi” i Naftnoj industriji RS-a radnici bez kolektivnih ugovora

rafinerija-bosanski-brod34

Predstavnici Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske (RS) pozvali su danas poslodavce u „Elektroprivredi RS-a“ i Nafnoj industriji RS-a na usvajanje posebnih, granskih kolektivnih ugovora, kojim bi se zaštitila prava radnika.

Predsjednik ovog sindikata Slobodan Ostojić je rekao da je uprava „Elektroprivrede RS-a“, zbog loše materijalne situacije, kojoj je doprinijelo i prekomjerno zapošljavanje, kojim se kupovao socijalni mir, pokušala da nametne pravilnik o radu, kojim bi radnicima bile umanjene plaće, po osnovu minulog rada, a ostali bi bez prava na ogrjev i zimnicu.

-U „Elektroprivredi RS-a“ ne postoji ni opći ni posebni kolektivni ugovor, već je poslodavac predložio pravilnik o radu, što je za sindikat pogubno. U tom slučaju poslodavac bi mogao da radi što hoće, može da umanjuje prava radnika, a sindikata u tome nema – naveo je Ostojić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Sindikati su, kaže, bili spremni na štrajk, ali je uprava „Elektroprivrede RS-a“ povukla pravilk, a pregovori o granskom kolektivnom ugovoru se nastavljaju naredne sedmice.

U Naftnoj industriji, rafinerijama nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči, Nestro petrolu, ruski poslodavac „Zarubežnjeft“ je još lani nametnuo pravilnik, umjesto gradskog kolektivnog ugovora.

-Tim pravilnikom, koji sindikat nije podržao, nijedno od prava radnika nije smanjeno, ali ne znači da će ubuduće biti tako – naveo je predsjednik Sindikata naftne industrije RS-a Zlatko Tanasić.

Potvrdio je da je broj zaposlenih u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, koja ima više od 500 miliona akumuliranog gubitka, smanjen s više od 3.000 u momentu privatizacije na oko 2.100, a plaće nisu povećane.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je, nakon razgovora sa sindikalcima iz oblasti energetike, ukazala da taj bh.entitet konačno mora da dobije opći kolektivni ugovor te da će sindikalci učiniti sve da se to dogodi u ovoj godini.

-Ovo vrijeme nije naklonjeno radnicima ne samo u RS-u nego i u regionu. Pozicija kapitala, uloga finansijskih organizacija, MMF-a i Svjetske banke otišla je predaleko. Svjetska banka sada kreirira restrukturiranje određenih preduzeća u RS-u, gdje se stavlja direktno na stranu kapitala i ne prepoznaje radnika i čovjeka, kao bitnog faktora u realizaciji svake vrste projekata – ustvrdila je Mišić.

Savez sindikata, kako je dodala, podržava sindikalce iz oblasti energetike da ne prihvate pravilnike o radu, umjesto kolektivnog ugovora.