saradnja

U firmi “Mraz” Pale iz RS-a posao dobilo 20 osoba iz općine Pale u Federaciji

sivaca radionica

Ugovore su potpisali direktor švicarskog Caritasa u BiH Daniel Bronkal, načelnici općina Pale u FBiH i RS Almin Ćutuk i Boško Jugović i direktor tekstilne industrije „Mraz“ d.o.o. Pale Mladen Kovačević

U firmi tekstilne industrije „Mraz“ u Općini Pale (RS) u četvrtak su potpisani ugovori o zapošljavanju 20 osoba sa prostora Općine Pale u FBiH.

Rezultat je to zajedničkih aktivnosti Caritasa Švicarske u BiH, dvije susjedne općine, firme „Mraz“ i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, koji su u ove svrhe izdvojili 267.472 KM, a u okviru projektra “Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornjedrinske regije 2019 – 2023 (SELLS) koji implementira Caritas Švicarske u BiH.

Ugovore su potpisali direktor švicarskog Caritasa u BiH Daniel Bronkal, načelnici općina Pale u FBiH i RS Almin Ćutuk i Boško Jugović i direktor tekstilne industrije „Mraz“ d.o.o. Pale Mladen Kovačević.

Ovom prilikom naglašeno je da je Općina Pale u FBiH jedna od nerazvijenijih općina u BiH u kojoj dodatni problem predstavlja nezaposlenost i stalni odlazak stanovništva, te da će sa ovim projektom, stvari konačno krenuti u pozitivnom smjeru.

Načelnik Općine Pale Almin Ćutuk zahvalio je direktoru firme „Mraz“ kao i načelniku Općine Pale RS i iskazao nadu da se saradnja nastaviti i u narednom periodu i sa Caritasom i sa Općinom Pale u RS.

– Zaista iskazujemo zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji pruža mogućnost zapošljavanja 20 osoba sa prostora Općine Pale u FBiH. Polaznici će proći šestomjesečnu obuku za vrijeme koje će imati uplaćene doprinose, obezbijeđen prevoz do radnog mjesta, topli obrok na radnom mjestu kao i minimalnu platu – kazao je Ćutuk.

Realizaciju ovog projekta sa 10.000 KM podržao je i načelnik Općine Pale (RS) Boško Jugović koji je ovom prilikom kazao da je najveća želja da to ne bude samo ovaj projekat već da se saradnja proširi na sve moguće aktivnosti koje Caritas sprovodi.

Direktor Caritasa Daniel Bronkal je kazao da su otvoreni za saradnju sa obje općine.

-U narednom periodu će biti još dosta projekata koji treba da krenu i koji će se tek implementirati do 2025. godine tako da smo otvoreni za buduću saradnju – kazao je Bronkal.

Direktor firme „Mraz“ Mladen Kovačević ovaj projekat ocijenio je partnerskim i iskazao zahvalnost svima što su zajednički učestvovali u njegovoj realizaciji

– Ovo je prije svega međuopćinska i međuentitetska saradnja. Prvi koraci su bili u Prači davnih 80-ih godina, a to daje još jednu višu obavezu da projekat uspije. Trenutno mogu obezbjediti 20 dugoročnih radnih mjesta, što ne znači da se u narednom periodu neće ponoviti ovaj isti projekat – kazao je Kovačević.

Značaj projekta naglašen je posebno u trenutnim okolnostima pandemije, tokom koje su mnoge osobe izgubile sredstva za život. Stvaranje novih socijalno osiguranih radnih mjesta od posebne je važnosti za ekonomski teško pogođenu Gornjedrinsku regiju – rečeno je na sastanku.

Načelnici dvije općine najavili su novi sastanak u Općini Pale u FBiH na kojem će biti razgovarano o budućim zajedničkim projektima ove dvije lokalne zajednice.