BPK

U Goraždu 14. novembra sajam zapošljavanja

biznis centar – gorazde

Sajam se organizuje u cilju stvaranja uslova za direktan kontakt nezaposlenih osoba i poslodavaca

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde 14. novembra bit će održan prvi sajam zapošljavanja pod nazivom „Letswork“.

Sajam se organizuje u okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja” koji finansira Evropska unija (EU), a implementira međunarodna organizacija rada (ILO).

Organizator sajma je Privredna komora BPK Goražde u saradnji sa partnerima, Gradom Goražde, Udruženjem „Aldi“, Službom za zapošljavanje BPK Goražde, Srednjom stručnom školom (SSŠ) „Džemal Bijedić“, Udruženjem poslodavaca BPK Goražde te privrednim društvima „Bekto Precisa“ d.o.o. Goražde i „Emka Bosnia“ d.o.o Goražde.

Predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović kazao je Feni da će se sajam zapošljavanja održati u Biznis centru Goražde.

– S obzirom na vremenske uslove odlučili smo se za prostor Biznis centra. Nastojat ćemo da obezbijedimo predstavnike svih privrednih subjekata gdje će nezaposlene osobe na licu mjesta imati priliku da dobiju informacije o njihovim planovima i potrebama kada je riječ o tržištu rada – kazao je Terović.

Sajam se organizuje u cilju stvaranja uslova za direktan kontakt nezaposlenih osoba i poslodavaca, stvaranja prilike za međusobno upoznavanje, razgovor, razmjenu podataka, a sve u svrhu selekcije i zapošljavanja najboljih kandidata.

– Pored upoznavanja sa poslodavcima, prisutni na sajmu imat će priliku saslušati predavanje iz oblasti IT sektora o temi „Life Changing Moment“. Dio sadržaja bit će i edukativne radionice s akcentom na unificiranje aplikacija za posao. Nezaposlenima će biti obezbjeđena podrška pri izradi CV-a, a upoznat će se i o pozitivnim primjerima zapošljavanja u sektoru IT tehnologije – kazao je Terović.

Projekat „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja” ima za cilj smanjivanje disbalansa između ponude radne snage na tržištu rada i potražnje od strane privrednih subjekata koji egzistiraju na području BPK Goražde. U skladu s tim, postavljeni ciljevi se odnose na povećanje konkurentnosti nezaposlenih osoba, a time i šansi za njihovo zaposlenje.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde jedno je od 19 uspostavljenih u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji Evropska unija finansira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).