Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podsajamska manifestacija

U Gradačcu 5. međunarodni sajam pčelarstva

pcelarstvo – sajam – fena (1)

Pčelari ističu da je ova godina po prinosima bila bolja od prethodne tri, ali da to neće moći nadoknaditi gubitke koje su imali u periodu od 2019. do 2021. godine

Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija, bit će održan 5. međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2022“. Organizator je Udruženje pčelara „Pčela“ Gradačac. Sajam pčelarstva će trajati od 24. do 27. augusta.

Ove godine, u četiri dana sajma, predstavit će se oko 30 izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država. Kao i prethodnih godina bit će održana predavanja i dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare.

– Do sada je na analizu dostavljeno oko 180 uzoraka. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzoraka meda vrši se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Najbolje ocijenjene medove u kategorijama bagrem, lipa, livada, medljika i drugi, ćemo nagraditi peharima, medaljama i diplomama. Poseban pehar će biti uručen za najbolje ocijenjeni uzorak meda – kazao je predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac Mirsad Delibašić.

Pčelari ističu da je ova godina po prinosima bila bolja od prethodne tri, ali da to neće moći nadoknaditi gubitke koje su imali u periodu od 2019. do 2021. godine.

– I pored tih gubitaka na ovogodišnjem sajmu pčelarstva, koji je osim izložbenog i prodajnog karaktera, za posjetioce i kupce će biti prodaja meda po povoljnijim sajamskim cijenama – ističe Delibašić.

UP „Pčela“ Gradačac ima 134 člana i u posljednjih pet godina je u stalnoj ekspanziji.

Trenutno se vode aktivnosti na brendiranju gradačakog bagremovog meda – saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajama šljive 2022”.