U Ilijašu otvoren pogon za preradu voća i povrća

Dedic – ilijas

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić otvorio je danas pogon za proizvodnju, preradu i konzerviranje voća i povrća “FH PRINCES TRADE” d.o.o. Ilijaš, zajedno s načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i ministrom finansija Kantona Sarajevo Jasminom Halebićem, nakon čega su obišli novootvorene objekte.

U razgovoru s rukovodstvom ministar Dedić je istakao potrebu davanja snažnije podrške za podizanje ovakvih prerađivačkih kapaciteta koji će biti korišteni za pripremu i preradu primarnih proizvoda iz vlastitog uzgoja, “kako bismo izbjegli situaciju u kojoj smo danas”.

Naime, izvozimo vlastite proizvode koje kasnije uvozimo prerađene i kupujemo kao finalne proizvode po znatno višim cijenama. Na ovaj način, umjesto u svojoj,otvaramo radna mjesta u drugim zemljama.

– Zbog toga je potrebno unaprijediti nivo proizvodnje i prerade da bismo intenzivirali zapošljavanje i stvorili veće vrijednosti naših proizvoda. Neophodno je poboljšati uslove za izvoz ovih proizvoda u finalnom prerađenom obliku i podići svijest bh. građana o važnosti kupovanja kvalitetnih domaćih proizvoda kao što su ovi proizvedeni u pogonima FH Princes Tradea – rekao je federalni ministar.

Dedić je naglasio da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlada Federacije BiH i dalje nastojati kroz program poticaja, ali i provedbom Strategije razvoja poljoprivrede Federacije BiH, raditi na unapređenju, povećanju i poboljšanju kvalitete domaće proizvodnje i prerade.

– Porodica Fazlić se, u svojoj 35-godišnjoj tradiciji, bavi proizvodnjom svih vrsta salata, sokova i džemova od voća i povrća uzgojenog na tlu Bosne i Hercegovine, a cjelokupni asortiman sastoji se od 20 proizvoda. Trenutno se za 50 posto prerađenih proizvoda koristi voće i povrće uzgojeno na vlastitim plantažama, koje su na 8 hektara zemljišta, dok se preostalih 50 posto osigurava iz otkupa od 40 domaćih kooperanata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.