U Kaknju puštena u rad solarna elektrana vrijedna pola miliona KM

solarna elektrana kakanj 2

U mjestu Čaluci u blizini Kaknja, danas je u rad puštena prva solarna elektrana na području općine, snage 150 kilovata (kW). Procedura za dobijanje potrebnih dozvola za solarnu elektranu kapaciteta 150 kW trajala je tri godine, a gradnja je završena za mjesec dana, javlja Anadolu Agency.

Godišnja proizvodnja je oko 200 hiljada kWh, a vrijednost projekta iznosila je blizu 500 hiljada KM.

Ferid Čaluk, vlasnik i direktor firme “Energy”, kazao je kako je ova solarna elektrana predstavlja trend sa kojim se Kakanj može nositi sa zemljama Evropske unije.

solarna elektrana kakanj 1

“Firma ‘Energy’ nastala je 2012. godine kao potreba proširenja djelatnosti firme ‘Kakanj petrol’. Od samog početka željeli smo se baviti proizvodnjom obnovljive energije, a danas smo realizovali prvi korak. Obnovljiva energija je trend sa kojim još uvijek možemo pratiti korak sa razvijenim zemljama Evropske unije. Mnoge su prednosti obnovljivih izvora, a prije svega činjenica da je ekološki najprihvaljivija pa se tako nadam da ćemo i u narednom periodu imati više ovakvih projekata u Kaknju, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Čaluk.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra pojasnio je da je današnji dan velika poslovna pobjeda.

“Ove godine Dan državnosti obilježavamo sa nekoliko vrlo značajnih poslovnih pobjeda. Izgradili smo hemodijalizni centar u Kaknju, zatim smo otvorili novu administrivnu zgradu Općine, a jutros smo u jednu stambenu zgradu uselili deset naših sugrađana romske nacionalnosti. Zatim smo pustili daljinsko grijanje u mjesnu zajednicu Kakanj II i evo danas ovdje otvaramo solarnu elektranu, a to je možda i najznačajniji segment obilježavanja ovog našeg praznika. Znamo da je ovo bila mukotrpna aktivnost, procedure jesu teške i dugotrajne, ali moramo prepoznati probleme privrednika i dati sve od sebe da to ne traje predugo”, kazao je Mandra.

solarna elektrana kakanj

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević istakao je važnost ulaganja domaćih investitora dodavši da u Kaknju ima dosta privrednika te se nada da će još biti ovakvih i sličnih projekata na području Kaknja, ali i drugih gradova u kantonu.

Solarnu elektranu u Čalucima u rad su pustili premijer Miralem Galijašević i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju na području FBiH postavljeno je 48 solarnih elektrana koje proizvode 4.404 kW.