Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Konjicu promovisani pametni načini upotrebe energije

profesor_atom_konjic

Profesor Atom, glavni junak edukativne kampanje “Lajk za pametnu energiju” posjetio je Konjic, u kojem je na Trgu državnosti s brojnim posjetiteljima razmjenjivao korisne i zanimljive informacije i savjete o energijskoj efikasnosti, koji doprinose uštedi novca, smanjenju potrošnje energije, poboljšanju kvalitete zraka i zaštiti okoliša.

Najmlađi posjetitelji događaja sudjelovali su u kvizu znanja ”Znanjomat” i osvajali zanimljive nagrade, a imali su priliku voziti “pametni bicikl” koji proizvodi električnu energiju.

Kampanja “Lajk za pametnu energiju” dio je petogodišnjeg projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u suradnji s partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskskim veleposlanstvom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Projekt se implementira već tri godine, a u sklopu njega, između ostalog, je realizirano više od 40 projekata poboljšanja energijske efikasnosti na javnim objektima u BiH. Svaka godina implementacije donosi povećanje aktivnosti, te će se ove godine mjere energijske efikasnosti sprovesti na više od 40 objekata u BiH, što će doprinijeti smanjenju trošenja javnih budžeta na zagrijavanje objekata, smanjiti emisije CO2, te poboljšati komfor korisnika objekata.

– Veoma smo zadovoljni odazivom posjetitelja na edukativno-zabavnim događajima koje organiziranom širom Bosne i Hercegovine. Siguran sam da su mladi dobili mnogo korisnih informacija i savjeta, kao i odgovore na pitanja o sve zatupljenijoj temi energijske efikasnosti – izjavio je Sanjin Avdić, voditelj Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u.

Profesor Atom će u narednom razdoblju nastaviti promociju pametne upotrebe energije, te poziva najmlađe da mu se pridruže na događajima koji će se održati u Nevesinju, Trebinju, Livnu, Bugojnu, Zenici, Banja Luci, Sanskom Mostu i Drvaru. Posjetiteljima je obećana dobra zabava, edukativni materijal, kao i zanimljive nagrade ukoliko zaigraju “Znanjomat”.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih proračuna na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uvjeta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje “zelenih radnih mjesta”.