Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

U Konzumu i Velpru bez posla ostalo 300 radnika, do kraja godine još najmanje 200

30/05/2017

Vllada FBiH jučer je na sjednici raspravljala i o informaciji o stanju u firmama na području FBiH koje su dijelom ili u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor. Od ukupno deset firmi, u njih sedam Agrokor je većinski vlasnik, piše Večernji list BiH.

Prema informaciji koja se našla pred ministrima u Vladi, hrvatski koncern je, nakon dodatnih zaduženja, započeo izmirivati obveze prema dobavljačima. Preciziran je i rok od 60 dana u kojem će se ubuduće izmirivati obveze.

Probleme u poslovanju u FBiH imaju trgovinski lanci Konzum i Velpro, dok čitlučki Ledo i Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka posluju stabilno, saznanja su tima Vlade FBiH koji prati stanje.

Prema podacima koje su prikupili, od početka godina bez posla je u FBiH ostalo 300 radnika Konzuma i Velpra, a procjene su da će ih do kraja godine ostati još 500. Uz informaciju o stanju u firmama koje su u vlasništvu Agrokora u FBiH, Vlada se posebnim zaključkom obvezala i dalje pratiti stanje u ovim tvrtkama te je zadužila resorna ministarstva pratiti aktivnosti i poduzimati mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika.

Podržan je i prijedlog za formiranje tima za praćenje stanja vezanog uz Agrokor na državnoj razini. Vlada je, uz to, utvrdila i prijedlog Zakona o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u FBiH. Jedna od izmjena odnosi se na izmjenu riječi “potvrđene” riječju “podignute” optužnice.

Korekcija je urađena jer postoje naznake kako pojedini suci u praksi ne postupaju u odgovarajućim predmetima na osnovi ove odredbe, odnosno ne u smislu odlučivanja o dostavljenom optužnom prijedlogu. Izmjena omogućava izbjegavanje takve prakse i definira postupanje u smislu potvrđivanja odnosno odbijanja optužnog prijedloga.

Odlukom Vlade izmijenjena je uredba o postupku verificiranja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH.

Ovom odlukom rok za podnošenje zahtjeva produljen je do 30. septembra ove godine, a Agencija je dužna završiti postupak verifikacije najkasnije do 31. decembra.

Usvojeno je i izvješće o poslovanju Lutrije BiH za 2016. te dana suglasnosti na odluku o raspodjeli dobiti i na plan poslovanja. Lutrija BiH je lani ostvarila ukupan prihod od gotovo 30 miliona KM , od čega se na prihod od igara na sreću odnosi 28,7 miliona  KM, ili 97,1%. Odlukom Vlade dobit Lutrije od 510.449 KM bit će, prema prijedlogu Nadzornog odbora, raspoređena za investiranje i razvoj.

Vlada je usvojila i četiri programa raspodjele transfera iz nadležnosti Ministarstva kulture.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.