Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

300 izlagača

U Kraševu kod Tešnja svečano je otvoren 15. međunarodni sajam privrede

tesanj sajam

Sajam su svečanim presjecanjem vrpce otvorili ambasador Sjeverne Makedonije Ekrem Ebibi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijeri FBiH i ZDK Fadil Novalić i Mirza Ganić

U Kraševu kod Tešnja svečano je otvoren 15. međunarodni sajam privrede, koji je okupio 300 izlagača iz deset zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Sjeverna Makedonija, generalni pokrovitelj Vijeće ministara BiH, a partneri Vlada Federacije BiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Općina Tešanj i Privredna komora FBiH.

Sajam su svečanim presjecanjem vrpce otvorili ambasador Sjeverne Makedonije Ekrem Ebibi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijeri FBiH i ZDK Fadil Novalić i Mirza Ganić, te uime domaćina i organizatora predsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah – Tešanj Senad Brka.

Ganić je istakao kako Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava ovu privrednu manifestaciju od samog početka, te da je sajam prilika da se predstave dobri poslovni rezultati ZDK-a.

– Zeničko-dobojski kanton učestvuje u ukupnom izvozu FBiH sa oko 20 posto i držimo lidersku poziciju u izvozu. Pokrivenost uvoza izvozom je 90 posto, što je iznad prosjeka FBiH. To su pokazatelji koji govore da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede BiH – kazao je Ganić, navodeći kako u ZDK-u posluju neki od najvećih bh. izvoznika, kao što su Mann+Hummel, Natron Hayat, ArcelorMittal, Tvornica cementa Kakanj, Prevent grupa, kao i brzorastuće kompanije HIFA, AS grupa, MI Madi, Ovako, ALMA Ras i mnoge druge.

Istakao je posvećenost Vlade da kroz razne podsticaje i subvencije doprinese unapređenju poslovnog ambijenta, otvaranju novih pogona i zapošljavanju. U tom smislu je poželjno okupljanje privrednika na sajmovima, razmjena iskustava i povezivanje kako između domaćih kompanija tako i sa kompanijama u regionu.

– Sretan sam što na sajmu vidim i veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnošću. Uvjeren sam da će svi izlagači na sajmu sklopiti nova partnerstva i poslovne ugovore i aranžmane – kazao je Ganić.

Pored premijera, u delegaciji Vlade koja je posjetila Sajam prvog dana bili su ministri privrede Zlatko Jelić, prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnel Isak te ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Vlada ZDK podržala je organizaciju jubilarnog Sajma privrede sa 30.000 KM, što je više nego ranijih godina.

Sajam traje tri dana, a pripremljen je i bogat program pratećih manifestacija, panel diskusija, tematskih predavanja, prezentacija, susreta privrednika, koje trebaju doprinijeti poslovnom povezivanju, razmjeni iskustava i dobrih praksi, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.