Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Kreševu Međunarodni sajam minerala, stijena i fosila

sajam_minerala_kresevo

Zavičajna udruga “Kreševski citrin” organizirat će u Osnovnoj školi “Dr. Boris Ćorić” 15. i 16. oktobra, već 13. put, Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila te dragog i poludragog kamenja.

Žarko Bešlić iz Udruge “Kreševski citrin” kaže za Fenu da će na sajmu učestvovati 40 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke i BiH.

– Prvi put imamo i minerale iz rudnog bazena Srebrenica. Do sada je najavljeno desetak škola koje organizirano dolaze u posjetu. Svi koji dođu će moći, između ostaloga, posjetiti i pravu kovačku radnju gdje će na licu mjesta vidjeti kako se obrađuje prerađena ruda željeza – istaknuo je.

Udruga je naziv dobila po istoimenom rijetkom mineralu koji se u Evropi nalazi samo na području Kreševa. Bavi se edukacijom, skupljanjem minerala, stijena, fosila, njihovoj zaštiti na prostorima bosanskih škriljavih planina.

Minerali i kristali Srednjobosanskog škriljavog gorja hijalofan, kvarc-čađavac, prozirac, citrin, tetraedrit, realgar, auripigment, florit, azurit, malahit, pirit i mnogi drugi ovaj prostor čine jedinstvenim i idealnim za edukaciju geologa, rudara, hemičara kao i svih ljubitelja prirode i prirodnih resursa, ali i kao turistički potencijal.

Sajam zamišljen kao izložba minerala, stijena i fosila Srednjobosanskog škriljavog gorja s prikazom povijesti rudarenja na ovim prostorima, imajući u vidu kvalitet eksponata, broj izlagača, veliku posjetu i medijsku prisutnost, postaje prepoznatljiv i van granica općine Kreševo i Bosne i Hercegovine.