U Makedoniji otvorena fabrika za proizvodnju peleta EKOLIFE

fabrika peleta makedonija

Danas je u mjestu Ginovce, opština Rankovce, Republika Makedonija, svečano puštena u rad najsavremenija fabrika za proizvodnju peleta u ovom dijelu Evrope. Fabrika je otvorena i puštena u rad uz prisustvo brojnih zvaničnika, predstavnika vlasti, privrednika i predstavnika domaćeg preduzeća EKOLIFE d.o.o. Ginovce (Makedonija) kao investitora.

Ovaj projekat predstavlja još jedan uspjeh bosanskohercegovačkog preduzeća Kovan MI d.o.o. iz Gračanice i njihovog brenda EKOLINE Kovan koje je izgradilo fabriku za potrebe makedonskog investitora. Kovan MI d.o.o. Gračanica je vodeće preduzeće u oblasti izgradnje postrojenja za proizvodnju peleta i uredjaja za sagorijevanje peleta (kotlova na pelet).

Vrijednost projekta je preko 3 miliona eura a fabrika je urađena po sistemu „ključ u ruke“ što znači da je fabrika projektovana i proizvedena u Bosni i Hercegovini, a potom instalirana u Republici Makedoniji. Poizvodnja peleta se odvija po najsavremenijoj tehnologiji koji Kovanovi stručnjaci u Bosni i Hercegovini razvijaju već skoro dvije decenije.

Fabrika peleta EKOLIFE d.o.o. je jedina fabrika u Makedoniji koja ima ovu tehnologiju rada po strogim principima EN plus i DIN plus A1 kvaliteta. Kapacitet fabrike je 20.000 tona peleta na godinu.