Biznis

Završene pripreme

U Mostaru počinje naplata vinjeta za turističke autobuse

13/03/2023
Foto: Ilustracija

Odlukom su od plaćanja vinjeta izuzeti autobusi koji obavljaju javni prevoz u skladu sa Zakonom o cestovnom prevozu Federacije BiH, te vozila koja obavljaju prevoz djece u školu (školski autobusi)

U Mostaru ove sedmice počinje naplata vinjeta za turističke autobuse, a prema nekim izračunima već u prvoj godini gradska kasa bi trebala biti punija za nekoliko stotina hiljada KM.

Veliki broj turista svake godine prođe kroz Mostar, a do sada prijevoznici nisu imali nikakvih finansijskih obaveza prema Gradu.

Stoga je Gradsko vijeće Mostara u novembru 2022. godine donijelo odluku o uvođenju vinjeta.

– Sve tehničke priprema su završene, te će se sa prodajom vinjeta krenuti ove sedmice. Cijene vinjeta su definisane odlukom Gradskog vijeća, pa tako imamo dvodnevnu i sedmodnevnu vinjetu za tri kategorije vozila. Prva kategorija je od 8 do 14 sjedišta, druga od 15 do 30 sjedišta i treća za vozila s više od 30 sjedišta. Cijena dvodnevne vinjete za ove tri kategorije vozila iznosi 25, 45 i 80 KM, dok sedmodnevna iznosi 60, 120 i 210 KM – kazao je u razgovoru za Fenu direktora javnog poduzeća “Mostar parking” Ivan Barbarić.

Odlukom su od plaćanja vinjeta izuzeti autobusi koji obavljaju javni prevoz u skladu sa Zakonom o cestovnom prevozu Federacije BiH, te vozila koja obavljaju prevoz djece u školu (školski autobusi).

Barbarić je istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu projekata na kojima Grad Mostar intenzivno radi kako bi se napokon turizmom počelo sistemski upravljati.

– Na taj način dobit ćemo relevantne podatke o broju posjetitelja što omogućava bolje planiranje aktivnosti, ali i potencijalnih prihoda za Grad Mostar. Teško je u ovoj prvoj godini dati točne projekcije, ali po nekim izračunima očekujemo da bi prihod od prodaje vinjeta prve godine trebao biti nekoliko stotina hiljada maraka – istaknuo je Barbarić.

Namjenski prihodi

Prihod od vinjeta ići će direktno na račun Grada Mostara, a “Mostar parking” nadzirat će primjenu ove odluke na terenu i pružati tehničku podršku.

– Odlukom Gradskog vijeća definisano je da će se sredstva koristiti namjenski, i to za razvoj i unaprjeđenje turističke infrastrukture, finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja lokalnih cesta, saobraćajne infrastrukture, kao što su trotoari, parkinzi, šetnice, javna rasvjeta te ostalih projekata od posebnog interesa za Grad Mostar – naglasio je Barbarić.

On je podsjetio kako su propisane kazne za operatere koji obavljaju prijevoz bez vinjete od 400 do 1.500 KM.

Direktor “Mostar parking” dodao je kako iskustva gradova koji od ranije koriste slične sisteme naplate, pokazuju da vinjete ne bi trebale donijeti negativan efekat na turizam:

– Gustoća saobraćaja i opterećenje javne infrastrukture koju uzrokuju ova vozila iziskuje velike troškove održavanja. Uvođenjem vinjeta pravednije se raspoređuje opterećenje, jer ova vrsta vozila uzrokuje i najveću potrebu za ulaganje u javnu infrastrukturu.

Vinjeta se može kupiti preko online platforme za kupovinu vinjeta ili kod partnera s kojima je potpisan ugovor. Partneri će se moći pronaći i na web platformi, s lokacijom i navigacijom do istih.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.